"Castelul lui Dracula"
Situat intr-o frumoasa vale, la poalele muntilor Carpati, satul Bran era in evul mediu un punct de trecere pe granita medievala dintre Transilvania si Valahia. Castelul local, a fost construit de negutatorii din Brasov in 1377 pe varful unei stanci, pentru a asigura controlul permanent al granitei.Intre
1412 si 1419 castelul a fost detinut de Mircea cel Batran (bunicul lui Vlad Tepes) si de fiul sau Mihai.
Intre 1615 si 1622 fortificatia a fost marita si 2 turnuri noi de aparare au fost construite. Castelul a ramas in posesiunea orasului Brasov pana in 1922, cand a fost oferit ca dar familiei regale a Romaniei, care a continuat sa il renoveze partial pana in 1930 cand a fost declarat monument istoric. Regina Maria, care a iubit castelul si imprejurimile acestuia atat de mult, chiar mai mult decat luxosul castel Pelisor din Sinaia, a cerut in mod expres ca dupa moartea sa,inima sa-i fie ingropata intr-o capela chiar sub castel.Trupul sau odihneste in cripta regala din Curtea de Arges.
Astazi, castelul gazduieste un muzeu de arta si istorie medievala, deasemenea si arta decorativa din perioada secolelor XIV-XIX.In parcul din fata castelului, un frumos muzeu etnografic in aer liber are in colectie obiecte de casa si manufactura medievala specifice zonei.
Castelul Bran a devenit un brand, cunoscut fiind si sub denumirea de "Castelul lui Dracula" , Bella Lugosi regizand primul film despre Dracula, intre zidurile acestui castel. In afara de localizarea similara castelului cu realul castel al lui Dracula de la Poienari si faptul ca a fost detinut ceva timp de bunicul lui Vlad Tepes, castelul Branu nu are nici o legatura istorica cu figura istorica a marelui Vlad sau cu fictivul Dracula.