HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

CROAŢII IERI ŞI AZI - EXPOZIŢIE DESPRE VIAŢA ŞI OBICEIURILE CROAŢILOR DIN ROMÂNIA

  • 2013-07-02
  • Bucuresti
  • Bucuresti
CROAŢII IERI ŞI AZI - EXPOZIŢIE DESPRE VIAŢA ŞI OBICEIURILE CROAŢILOR DIN ROMÂNIA Bucuresti

Adresa Eveniment

Judet - Localitate
Bucuresti - Bucuresti

TAXI in zona

taxi TAXI Bucuresti
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Bucuresti
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Rent a Car
Telefon
0742923150
Telefon
0732399370
Website
Facebook

Agentie de Turism

Agentie turism Bucuresti
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Bucuresti
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Descriere

Ambasada Croaţiei în România şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă invită în perioada 2 iulie - 1 octombrie 2013, la Sala Laolaltă, să vizitaţi expoziţia despre viaţa şi obiceiurile croaţilor din România "CROAŢII IERI ŞI AZI".

Începând cu secolul al XIV-lea, croaţii au început să emigreze în mai multe valuri pe teritoriul ţării noastre. Croaţii stabiliţi pe teritoriul României pot fi împărţiţi în trei grupuri distincte, separate de uşoare diferenţe de ordin lingvistic. Primul dintre aceste grupuri trăieşte în Recaş, la 30 de km de Timişoara, al doilea, la vest de Timişoara, la Checea şi, în sfârşit, cel de-al treilea şi cel mai numeros, în jur de 6500 de persoane, în Caraş-Severin, în două localităţi: Caraşova şi Lupac. Primii cunoscuţi sub numele de caraşoveni reprezintă cea mai veche comunitate de croaţi din România fiind, din punct de vedere lingvistic şi etnografic, cel mai bine conservat grup. Ei şi-au păstrat identitatea datorită conştiinţei propriilor origini, dar şi datorită faptului că au trăit într-o zonă relativ izolată. Caraşova a fost menţionată documentar, pentru prima dată, în anul 1333 sub denumirea de Karasow, aici funcţiona în acel an un protopopiat catolic.

Majoritatea membrilor minorităţii croate trăiesc în comunităţi rurale: Caraşova, Iabalcea, Clocotici, Nermed, Vodnic şi Rafnic, Lupac şi se ocupă cu creşterea vitelor şi agricultura. Limba maternă este utilizată în viaţa de zi cu zi în încercarea de conservare a identităţii. Numărul total al croaţilor din România este estimat la 7500 de persoane, comunitatea croată fiind din punct de numeric printre cele mai mici minorităţi naţionale care trăiesc în ţara noastră.
Expoziţia, cea de-a şasea din ciclul expoziţiilor temporare desfăşurate în cadrul proiectului Laolaltă, prezintă imagini reprezentative pentru costumul şi obiceiurile croaţilor din Caraşova şi câteva obiecte din colecţiile Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe 1 octombrie 2013, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. (Intrarea în expoziţie se face din Şoseaua Kiseleff, nr.3).


Termeni si Conditii de utilizare:
HVP nu isi asuma in nici un mod răspunderea pentru informaţiile afişate pe site de catre utilizatorii sai, nici pentru cazul in care anumite informatii sunt oferite cu intarziere, pierdute, sterse sau nu pot fi înmagazinate pe server din orice motive imputabile utilizatorului. Calendar Evenimente nu isi asuma raspunderea pentru consecinţele create de informatiile afisate pe acest site, informatiile si afisarea lor ramanand in raspunderea totala a utilizatorilor.

Recomandam urmatoarele unitati de cazare din zona selectata