Muzeul De Arta Si Etnografie Eugen Popa: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Muzeul De Arta Si Etnografie Eugen Popa, adaugat pe hvp in categoria Muzeu, zona turistica Crisana, in judetul Arad, localitatea Arad
Muzeul De Arta Si Etnografie Eugen Popa Descriere
Muzeul de Arta si Etnografie Eugen Popa a fost deschis in anul 1893 ca expozitie de relicve al revolutiei pasoptiste, etalata in holul de la etajul II al Teatrului de Stat.
Ulterior, muzeul a fost mutat in Palatul Cultural (1913), alaturi de filarmonica si biblioteca orasului. Muzeul prezinta sali de expunere pentru colectia de arheologie si istorie medievala si o galerie de arta europeana. Au fost adaugate o expozitie de etnografie si doua camere memoriale dedicate oamenilor politici aradeni Vasile Goldis si Stefan Cicio-Pop (1934).
A fost redeschisa sectia de istorie veche, "Muzeul Revolutiei de la 1848", galeria de arta si expozitia de etnografie. Au fost amenajate sectii ale muzeului in judet: Lipova (Muzeul Orasenesc -1958), Siria (Muzeul Memorial I. Slavici si E. Montia -1960), Savarsin (Muzeul de Arta si Etnografie – 1988) si Minis (Muzeul Viei si Vinului – 1988).
Dupa anii '90 a fost deschisa sectia de stiinte ale naturii si apoi cea de istorie interbelica. Galeria de arta a fost remodelata in intregime si apoi vernisata, in forma ei actuala.
In anul 1970 a fost infiintat atelierul multimedia Kinema Ikon, care din 1994 a inceput sa editeze revista Intermedia si produse hypermedia iar in anul 2003, a reprezentat Romania la Bienala de Arta Contemporana de la Venetia.
In prezent, Muzeul de Arta si Etnografie Eugen Popa detine peste 125.000 piese si este un actor foarte activ pe scena culturala aradeana.