Lacul si barajul Vidraru: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Lacul si barajul Vidraru, adaugat pe hvp in categoria Lacuri si Baraje, zona turistica Muntenia, in judetul Arges, localitatea Capataneni Transfagarasan
Lacul si barajul Vidraru Descriere
Situat între Muntii Fruntii si Masivul Ghitu, lacul aduna apele raurilor Capra, Buda si ale catorva afluenti directi (Raul Doamnei, Cernatul si Valsanul, Topologul, raul Valea lui Stan si Limpedea), cu un debit total de cca 5,5 m3/s.
Suprafata totala a lacului este de 893 ha, lungimea de 10,3 km, latimea maxima de 2,2 km in zona Valea Lupului – Calugarita si o circumferinta de 28 km.
Adancimea maxima a apei este de 155 m langa barajul curbat inalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri. Volumul apei este de 465 milioane ml.
Construirea barajului Vidraru a durat cinci ani si jumatate incepand în anul 1960. Pentru aceasta realizare, au fost necesare 42 km de tunel subteran, au fost excavate 1.768.000 de m3 de roca, din care aproximativ 1 milion în subteran, s-au turnat 930.000 m3 de beton din care 400.000 de m3 in subteran si de asemenea au fost instalate 6300 de tone de echipament electromecanic.
La data de finalizare aceasta s-a situat, masurat la inaltime, aproximativ pe locul 8 in Europa si pe locul al 20-lea in lume.
Pe Barajul Vidraru se poate practica sportul extrem de Bungee jumping.
Intr-un an hidrologic mediu, uzina de energie hidroelectrica Vidraru amplasata subteran, poate produce energie electrica de aproximativ 400 GWh. Ea are o capacitate instalata de 220 MW.
De la orasul Curtea de Arges venind spre DN1 (comuna Cartisoara, SB), drumul care trece prin fata uzinei hidroenergetice Vidraru, pe baraj, urmat prin dreapta lacului Vidraru este spectaculosul Transfagarasan.