Parcul Dendrologic Hemeiusi: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Parcul Dendrologic Hemeiusi, adaugat pe hvp in categoria Parcuri si Rezervatii Naturale , zona turistica Moldova, in judetul Bacau, localitatea Bacau
Parcul Dendrologic Hemeiusi Descriere
Parcul se prezinta ca o padure veritabila care ocupa o suprafata de aproximativ 49 de hectare si adaposteste peste 1300 de specii de arbori si arbusti, majoritatea specii rare si autohtone, fiind din acest punct de vedere cea mai diversificata zona de padure din Moldova.
Parcul dendrologic Hemeius este situat pe valea Bistritei, la o distanta de circa 10 kilometri de municipiul Bacau, pe partea stanga a soselei nationale Bacau-Piatra Neamt.
Parcul Hemeius a fost creat spre sfarsitul secolului al XIX-lea (1880), pe o suprafata de 49 ha. Impreuna cu padurile din jurul orasului Bacau pana la Buhusi facea parte din proprietatea familiei Costache Pascanu, fost vistier al Moldovei, apoi a lui Grigore Cantacuzino, pana in anul 1856.
Prin casatoria dintre Lucia Cantacuzino si printul german Schonlung-Wandenburg si prin diverse aliante si succesiuni familiale, parcul, castelul si padurile din jur au trecut in anul 1865 in proprietate germana. Noul proprietar, Lucia Schonburg-Waldenburg a adus in anul 1879 un specialist din Germania, Cristian Adolf, care a cautat sa innobileze cu specii de rasinoase exotice si autohtone padurile aflate in administratie.
Dupa primul razboi mondial (1919), padurile au fost sechestrate de catre stat, ca apartinand unui supus strain, inamic tarii noastre. Parcul a ramas insa proprietate particulara pana in anul 1945, cand a trecut in patrimoniul statului prin nationalizarea padurilor.
Incepand din anul 1976, in cadrul parcului functioneaza filiala zonala Moldova a Institutului de Cercetari Silvice Bucuresti, institut specializat in ameliorarea speciilor forestiere. Datorita colectivului de cercetatori ce-si desfasoara activitatea in acest institut, la ora actuala parcul este bine intretinut din punct de vedere biologic.
In acest parc a fost construita o superba resedinta in stil medieval, cunoscuta de-a lungul timpului sub numele de Castelul Rosu.
Dendrologia este o ramura a botanicii care se ocupa cu studiul arborilor si arbustilor.
Parcul a fost infiintat in anul 1880 si a fost proiectat de specialistul german Cristian Adolf, care s-a preocupat de innobilarea speciilor de rasinoase. Dupa 1885 au inceput sa fie introduse noi specii de foioase, dar si specii indigene, actiune care a continuat pana in 1913.
In 1954, parcul a fost oferit “pentru gazduire” Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice - ICAS, institutia care ar fi trebuit sa se preocupe de colectiile de arbori si de colectia de trandafiri. Initial, aici erau 1.600 de specii de arbori, dar pana la revolutie se pierdursera deja 300 de soiuri si aproape in totalitate colectia de trandafiri.
Dupa anul 1955, cand acest parc trece in proprietatea Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice, au fost luate masuri de intretinere si refacere, iar unitatea a devenit o baza de cercetare mai ales pentru climatizarea speciilor exotice de interes forestier.
Arboretumul Hemeiusi reprezinta o valoroasa colectie dendrologica. Colectia de rasinoase cuprinde 178 specii, care provin din America de Nord - 76 de specii, din Asia - 50 de specii si din Europa - 48 de specii. Originalitatea acestui arboretum este data de compozitia lui, cu specii foioase mature, de plop alb cu diametrul de peste 2 metri si inaltime de peste 40 metri sau grupul de opt frati cu inaltimi de peste 42 metri si diametrul de peste 1 metru.