Schitul Sfantul Ilie: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Schitul Sfantul Ilie, adaugat pe hvp in categoria Biserici si Manastiri, zona turistica Moldova, in judetul Bacau, localitatea Bacau
Schitul Sfantul Ilie Descriere
Schitul Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul - Savu, isi inalta rugaciunile pe "Dealul Trei Hotare" din Comuna Berzunti, judetul Bacau. Obstea de calugari a schitului este indrumata pe "calea cea stramta" de catre protosinghelul Arsenie Voites, staret la Manastirea Sfantul Sava - Berzunti.
Schitul este situat la o distanta de 3 km de Manastirea Sfantul Sava - Savu, la acesta ajungandu-se pe jos, pe o poteca aproape in linie dreapta cu manastirea. Pentru urcat la schit cu tractorul, drumul parcurge 6 km, iar pentru masini este un drum mai ocolit de 12 kilometri.
Asezamantul este construit pe un platou, facut mai mult artificial, cu buldozerul, pe "Dealul Trei Hotare", inconjurat de jur-imprejur de paduri dese. Din cunostintele localnicilor, aici este o altitudine de peste 900 de metri. In apropiere, in partea de est, este Magura Berzuntilor, iar la vest Muntele Latos, aici fiind construit si un releu de televiziune.
Schitul Sfantul Ilie Tesviteanul s-a ridicat pe locul in care, in jurul anului 1809, preotul Vasile, mai tarziu, calugarit cu numele ieromonahul Varnava, impreuna cu localnicii din imprejurimi au ridicat schitul care astazi este Manastirea Sfantul Sava - Berzunti.Parintele protosinghel Arsenie Voites este ctitorul acestui schit, pe care l-a infiintat in dorinta ca monahii ce vor sa traiasca o viata spirituala mai adanca, departe de tumultul satului, sa aiba un adapost si un locas de inchinaciune.
Avand incuviintarea Arhiepiscopiei Iasului, in anul 1996 s-a deschis santierul pentru constructie si in anul 1997 a fost terminata constructia unei cladiri multifunctionale. Este o cladire de forma literei L, cu o latura orientata de la est la vest si a doua de la sud la nord. Cladirea are cerdacuri sustinute din stalpi de lemn si este acoperita cu tabla vopsita in culoare maro. In prima latura s-a organizat paraclisul pentru slujbe.
Bisericuta schitului este compartimentata in altar, naos si pridvor inchis cu intrarea prin partea sudica. Sfantul Altar este luminat de o fereastra la est si de o alta la nord, avand deasupra lui o turla oarba in forma patrata.
Naosul bisericii este spatios, aproape de forma patrata, luminat de o fereastra asezata pe peretele din nord. Toate ferestrele sunt din lemn, duble, de forma aproape patrata. Pridvorul este folosit si drept culoar pentru o chilie alaturata.