Statiunea Stana De Vale: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Statiunea Stana De Vale, adaugat pe hvp in categoria Statiuni Montane, zona turistica Crisana, in judetul Bihor, localitatea Stana de Vale
Statiunea Stana De Vale Descriere
Stana de Vale este una dintre cele mai mirifice statiuni de odihna si tratament din tara. Situata in apropiere de orasul Beius, judetul Bihor, la o altitudine de 1100 m in Muntii Apuseni (Vladeasa), este complet izolata si inconjurata de munti. Beneficiaza de nenumarate atractii si trasee montane iar in timpul iernii, in statiune gasiti si o partie de ski dotata cu teleski – Partia de ski Stana de Vale. Insa probabil principala atractie o reprezinta Izvorul Minunilor, despre care legenda spune ca are un efect tamaduitor, fiind una dintre cele mai pure si apreciate ape de izvor de la noi din tara. Statiunea beneficiaza de locuri de cazare in hoteluri si vile de 2, 3 si 4 stele la tarife acceptabile. Stana de Vale are o clima intramontana de depresiune, tonic – stimulativa, cu veri foarte racoroase. Temperatura medie anuala este de circa 5°C. O caracteristica a acestei statiuni o reprezinta precipitatiile abundente si caderile masive de zapada (stratul ajungand pana la 50-90 cm).
Statiunea Stana de Vale se intinde pe o suprafata de peste 2.700 de hectare de teren, este renumita in tara si strainatate pentru tratament, odihna si recreere, insa constituie si un important nod de plecare pentru numeroase trasee turistice in Muntii Apuseni. Statiunea dispune si de izvoare cu ape minerale feruginoase si hipotonice. Frumusetea linistitoare a peisajului, aerul pur fara praf si particule alergice bogat in ozon, presiunea atmosferica relativ coborata, multele posibilitati de trasee montane, sunt elemente care contribuie la reusita vacantelor petrecute aici sa fie relaxante si ajuta la refacerea sanatatii si a capacitatii de munca. Accesul in statiune se face pe drumul Deva – Oradea care se ramifica din Beius spre Stana de Vale (25km) trecand prin localitatea Budureasa. Dupa Budureasa peisajul este de-a dreptul de vis, drumul fiind un mini – Transfagarasan cu serpentine si peisaje exceptionale. Soseaua este asfaltata si deschisa in tot cursul anului. Factori de cura: apele oligominerale si feruginoase, bioclimatul tonic, caracterizat printr-o presiune atmosferica scazuta, radiatia solara intensa si ionizarea crescuta a aerului. Se poate practica pescuitul, calaritul iar in timpul iernii sanius si schi pe partiile naturale din statiune, partia principala fiind dotata cu un teleschi cu o lungime de 650 m. Stana de Vale ofera turistilor posibilitatea de a efectua excursii la Izvorul Minunilor, Cascada Iadolina, drumetii montane pe 16 trasee marcate, unde se poate admira cea mai mare cascada din Romania Saritoarea Bohodei, cu o inaltime de 96 de metri, deplasari la Pestera Ursilor, Pesterile Ferice, Onceasa, Alunului si Meziad, excursii la Popasul Pescaresc Cefa, Pastravaria Stana de Vale, Vaile Iad si Dragan, gratare in aer liber, focuri de tabara, mese festive si simpozioane. Din primavara si pana toamna tarziu, bioclimatul tonic, stimulant pentru organismul uman, determina ca turistii ajunsi pe aceste meleaguri sa li se ofere oportunitatea unor excursii inedite, spre alte trasee marcate, spre Cascada Saritoarea Iedutului, Moara Dracului, spre pesterile din imprejurimi – Cetatea Radesei, Pestera Alunului si Focul Viu, spre complexul carstic Cetatile Ponorului sau spre Cabana Padis si Cabana Meziad.
Daca sunteti posesori de autoturism, va recomandam un traseu in care frumusetea si salbaticia locurilor sunt impresionante: Stana de Vale – Remeti (se traverseaza pe Valea Iadului, pe langa Lacul Lesu si Cascada Valul Miresei). Padis este considerat de majoritatea tur-operatorilor de turism cel mai important nod al Muntilor Apuseni, datorita reliefului carstic care a favorizat aparitia nenumaratelor pesteri, doline, uvale, avene, izbucuri si ponoare.
Indicatii terapeutice:
- afectiuni ale aparatului endocrin (hipertiroitism beningn, boala Basedov), tratarea asteniilor nervoase
- afectiuni ale aparatului respirator (neuroza respiratory),
- tratarea organismului slabit in urma suprasolicitarilor fizice si psihice,
- tratarea anemiilor,
- tratarea anemiilor si tulburarilor de crestere la copii.
Contraindicatii: afectiuni in stadiu acut, hemoragii abundente si repetate, afectiuni grave ale sangelui (leucemii, anemia pernicioasa etc.), parazitoze, boli venerice in stadiu contagios, boli infectocontagioase, tumori maligne, stari casectice, psihopatii, epilepsie. De asemenea statiunea nu este recomandata femeilor insarcinate dupa luna a III-a, in sarcinile patologice in orice luna si nici mamelor in perioada de alaptare.
Tipuri de proceduri: electroterapie, bai cu plante medicinale, sauna, gimnastica medicala, masaj efectuate in cadrul bazei de tratament a Hotelului Iadolina din statiune.