Ceasul din centrul Brailei: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Ceasul din centrul Brailei, adaugat pe hvp in categoria Monumente, zona turistica Delta Dunarii, in judetul Braila, localitatea Braila Oras Braila in Centru pe latura de vest a Pietii vechi.
Ceasul din centrul Brailei Descriere
Ridicat pe cheltuiala lui P. Naum Petru, in 1909, ceasul din Piata Traian vegheaza Braila ca un „blajin domnitor". Simbol al Brailei vechi si noi, martor al prosperitatii si decaderii celui mai mare port al Romaniei Mari, ceasul din Centrul Vechi a fost si a ramas mandria brailenilor. Atestat in 1909, orologiul din Centrul Vechi al orasului Braila n-a pierdut niciun minut de putin peste un secol. in 1939, ceasul Brailei val
Simbol al municipalitatii, mandria catorva generatii de braileni, ceasul din Centrul Vechi uimeste si astazi prin frumusete. Nu poti vorbi despre Braila, daca nu ai vazut, macar o data-n viata, Ceasul, Statuia lui Traian, geamia transformata in biserica si Fantana in stil baroc. Nu este brailean care sa nu fi ales drept loc de promenada parcul strajuit de ceasul ridicat, in 1909, pe cheltuiala lui P. Naum Petru.
Arhivele pastreaza un document din 1939, un proces verbal ce atesta ca monumentul este al urbei si ca valoreaza 200.000 de lei. La 100 de ani de la inaugurare, in 2009, Primaria a constatat ca ceasul nu figureaza in actele institutiei. Municipalitatea are in vedere reabilitarea orologiului si a monumentelor din Piata Traian, cu bani europeni. Putini stiu, insa, ca orologiul vechi de 101 ani a fost facut la initiativa unui brailean cu suflet mare, P. Naum Petru, care, in 1898, prin testament, lasa municipalitatii 8.000 de lei, cotati in aur, pentru construirea ceasului. Bolnav, Naum, in vârsta de 55 de ani, a lasat urbei banii pentru ridicarea „unui turn din metal, cu un ceasornic mare in varf, in Piata Sf. Arhangheli".