HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Castelul Bran

  • Castele, Cetati si Palate
  • Bran
  • Brasov
  • Tara Barsei Brasov
Castelul Bran Brasov Bran Tara Barsei Brasov

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Brasov - Bran
Adresa
Bran jud Brasov

TAXI in zona

taxi TAXI Brasov
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Brasov
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Brasov
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Brasov
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism

Agentie turism Brasov
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Brasov
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Castelul Bran: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Castelul Bran, adaugat pe hvp in categoria Castele, Cetati si Palate, zona turistica Tara Barsei Brasov, in judetul Brasov, localitatea Bran Bran jud Brasov

Castelul Bran Descriere

Transformat dintr-o fortareata într-o resedinta confortabila, castelul a fost retrocedat în 2006 urmasilor reginei.Cetatea Bran a fost construita pe o stânca situata între Magura si Dealul Cetatii, pozitia sa asigurand o panorama deosebita atat spre valea si dealurile Moeciului cat si spre Tara Barsei. Necesitatea construirii cetatii a fost impusa din considerente de ordin strategic si economic. Cele strategice reliefate de expansiunea imperiului Otoman, care la jumatatea secolului XIV-a ajuns sa ameninte granitele de sud-est ale Transilvaniei; cele economice date de drumul comercial ce trecea pe aici, unul din cele mai importante cai de acces ce lega Transilvania de Tara Romaneasca. Toate aceste argumente l-au determinat pe regele maghiar Ludovic I de Anjou sa i-a masuri de consolidare a trecatorii Branului. Cointeresati de ridicarea cetatii au fost si brasovenii dornici sa-si consolideze pozitia geografica, pe de o parte si cea economica prin supravegherea drumului comercial ce trecea prin trecatoare, pe de alta. Aceste actiuni comune se concretizeaza la 19 noiembrie 1377 cand Ludovic I de Anjou acorda brasovenilor privilegiul de a construi cetatea nesiliti si neconstransi ci de buna voie au promis în mod generos si unanim de a construi un nou fort in Bran, de a-l face cu propriile lor osteneli si cheltuieli si de a taia padurea acolo în lung si-n lat.


Transformat dintr-o fortareata într-o resedinta confortabila, castelul a fost retrocedat în 2006 urmasilor reginei.Castelul Bran cu ale sale 57 de camere dispuse pe patru etaje este una dintre cele mai importante atractii turistice din Romania.


Fantana care se poate vedea în curtea interioara a castelui este doar partea superioara a vechiului put folosit pe vremuri pentru alimentarea cu apa. Putul fantanii, deasupra caruia se afla "capacul" ce se gaseste acum in curtea interioara se afla in spatele a trei porti mari de lemn, sub mecanismul ascensorului, care este expus publicului. Fantana a fost sapata in stanca, în secolul XV, si are o adancime de 56 de metri. Avea dublu scop – alimentarea cu apa si loc de refugiu. Astfel, daca se coboara pana la 40 de metri, la nivelul parcului, acolo exista un tunel de 25 de metri care are o iesire la nivelul solului. Era singura ruta de scapare pentru cei asediati in cetate. În perioada interbelica pe putul fantanii a fost instalat un lift , folosit de Regina Maria. Odata cu amenajarea liftului, partea superioara a fantanii, frumos sculptata, a fost mutata în curtea interioara a castelului.

Terasa a fost amenajata dupa venirea Reginei Maria, în fosta mansarda a castelului militar, la etajul IV. Acum este unul dintre cele mai frumoase locuri din castel, de aici deschizandu-se o frumoasa panorama asupra culoarului Rucar-Bran. Terasa nu exista în perioada militara a castelului, cand aici functiona o platforma de artilerie,  amplasata aici fiindca punctul permitea observarea vechiului zid de frontiera, care delimita granita dintre Transilvania si tara Româneasca, si a  cladirilor în care functiona vama.

Ascensorul are un mecansim instalat în 1937, pe orificiul vechii fantani si a fost un lift cu dublu scop: pentru a transporta mai usor materialele de constructie necesare renovarii si pentru a servi ca lift de persoane Reginei Maria si invitatilor ei, când coborau din castel in parc, pentru a servi ceaiul în casa de lemn construita în acest scop. "Si nu uitam ca Regina Maria era pe jumatate englezoaica, fiind nepoata Reginei Victoria si, ca atare, servitul ceaiului era pentru ea un lucru important", spune ghidul Anemona Todor. Momentan se poate vedea doar mecanismul liftului, accesul în cabina acestuia fiind restrictionat din motive de securitate.


Camerele lui Bram Stoker sunt doua incaperi de mici dimensiuni. Una dintrele ele prezinta o parte din romanul lui Stoker, iar în cealalta încapere este vorba despre strigoi. "Aici ne legam de partea de traditie romaneasca, deoarece credinta în strigoi a fost una din superstitiile importante ale lumii romanesti, pana în perioada moderna si, chiar si acum, exista zone în Oltenia si Transilvania unde oamenii înca mai cred în strigoi", explica ghidul Anemona Todor. Cele doua incaperi incearca sa faca lumina asupra modului în care scriitorul irlandez a combinat cele doua credinte, în vampiri si în strigoi, si le-a asociat cu Dracula – vampirul