Cetatea Rasnov: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Cetatea Rasnov, adaugat pe hvp in categoria Castele, Cetati si Palate, zona turistica Tara Barsei Brasov, in judetul Brasov, localitatea Rasnov
Cetatea Rasnov Descriere
Cetatea Rasnov, construita in secolele XIII-XIV, cu scopul de se apara impotriva atacurilor tatarilor, este o cetate taraneasca veche, ce se afla in orasul Rasnov, din judetul Brasov. Denumirea de Rasnov are la baza cuvantul „roz” care inseamna trandafir, atat in limba latina, cat si in limbile germana si slava, trandafirul fiind ales ca emblema a orasului, in epoca medievala.
Important este faptul ca aici au fost turnate mai multe cadre ale filmului Nemuritorii (1974), in regia lui Sergiu Nicolaescu, fiind una dintre cele mai bine pastrate cetati taranesti din Transilvania. Cetatea este cel mai frumos loc medieval, ce dateaza din timpul voievodului Mihai Viteazu.
Cetatea Rasnov s-a numit “Cetate Taraneasca” deoarece principala ocupatie a constructorilor era agricultura. Documentar, denumirea Rasnovului, apare pentru prima data in anul 1331 sub forma romano-slava de Rosnou, iar ulterior sub formele de Rosnow, Rasnow, Rosinov, Rosarum (1388).
Complexul cetatii taranesti a Rasnovului cuprinde doua curti: una interioara, inconjurata de zidurile si turnurile cetatii si una exterioara, in fata zidului estic al cetatii, ce este marginita de un zid fortificat si dotat cu un turn patrat denumit „turnul vechi”. Din trei parti, sud, nord si vest, zidurile sunt marginite de pante abrupte de circa 150m inaltime.
Cea mai interesanta legenda a Cetatii Rasnovului este legata de fantana din incinta cetatii, adanca de 146 de metri, construita de doi prizonieri turci intre ani 1623 -1640 , in decurs de 17 ani, cu conditia ca vor fi lasati sa plece in caz ca vor reusi sa termine fantana. In realitate, lipsa apei a constituit motivul aparitiei fantanii, deoarece prin aceasta fantana locuitorii nu au mai fost obligati sa se alimenteze cu apa din afara, putand face fata navalitorilor.
In muzeul de arta feudal din interiorul cetatii veti putea vedea galerii, armuri, arme, mobilier de epoca, porturi specifice secolului etc. Important este faptul ca cetatea a “gazduit” in anul 1600 trupele lui Mihai Viteazu, dupa infrangerea de la Miraslau.