HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Casa Memoriala Vasile Voiculescu

  • Casa Memoriala
  • Buzau
  • Buzau
  • Muntenia
Casa Memoriala Vasile Voiculescu Buzau Buzau Muntenia

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Buzau - Buzau
Adresa
Parscov, strada Principala nr. 1

TAXI in zona

taxi TAXI Buzau
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Buzau
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Buzau
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Buzau
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism

Agentie turism Buzau
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Buzau
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Casa Memoriala Vasile Voiculescu: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Casa Memoriala Vasile Voiculescu, adaugat pe hvp in categoria Casa Memoriala, zona turistica Muntenia, in judetul Buzau, localitatea Buzau Parscov, strada Principala nr. 1

Casa Memoriala Vasile Voiculescu Descriere

Scriitorul si medicul Vasile Voiculescu s-a nascut la 1884, in localitatea Parscov, judetul Buzau, intr-o casa asezata pe Valea Buzaului (intre deal, munte si campie).

Scriitorul marturisea ca era ,,indragostit de aceste locuri, incarcate de istorie, etnografie si folclor”.

Ceea ce a indragit si a pretuit inca din copilaria sa, folclorul – va constitui sursa de inspiratie pentru intreaga sa opera literara. Poetul descrie artistic satul (cu specificul sau) in ,,Casa noastra” – fiind vorba chiar de casa in care s-a nascut si a trait, cu drum larg, gradini si case cu arhitectura specific zonei.

In curtea plina cu iarba si flori, din fata casei, se afla pe un soclu, bustul scriitorului Vasile Voiculescu (sculptat de O.Han, in anul 1974). Vechea casa a fost reconstruita si terminata in 1989, si a devenit Casa memoriala Vasile Voiculescu.

In curte, alaturi de casa, intr-un loc inconjurat cu piatra, se afla stupina mostenita de la bunici. In spatele casei batranesti, curate si incapatoare, se afla fantana si un tei batran.

Casa memoriala Vasile Voiculescu are un pridvor, unde pe un perete este placa din marmura alba, pusa de Societatea medicilor scriitori si publicisti din Romania, care la 30 noiembrie 1991 au omagiat amintirea marelui scriitor. Pe medalia de bronz asezata in partea dreapta, pe placa de marmura, sunt scrise cateva cuvinte; ,,Arta n-are patrie, fiind o patrie ea insasi”.

In interior, Casa memoriala Vasile Voiculescu cuprinde un hol, cate doua camere (in dreapta si in stanga), si inca o camera mai mica, care de peste 100 de ani, era destinata dormitorului Familiei Voiculescu. Podelele camerei sunt lustruite. Pe hol, pe perete, este harta judetului Buzau, cu cateva insemnari pe ea (cu locurile ce au legatura cu creatia sa literara). Astfel pe harta, este insemnata Manastirea Ratesti, sursa de inspiratie pentru versurile poeziei ,,La schit in munte”.

Poemele in proza, scrise de Vasile Voiculescu: ,,Lacul rau”, ,,In mijlocul lupilor”, ,,Hanul cu ursi”, ,,Ciobanila” sunt inspirate din copilaria si viata satului. Cand a scris ,,Schimnicul”, scriitorul s-a inspirat de la Manastirea Ciolanul, actiunea se petrece ,,in postul mare” la ortodocsi. Campia si drumul spre Braila au fost sursa de inspiratie pentru romanul ,,Zahei Orbul”, de Podul Calului este legata proza ,,Alcyon sau diavolul alb”.

Operele sale ,,Pescarul Amin” si ,,Chef la manastire” sunt prezentate artistic, avand si ilustratii.

Camera casei are cateva panouri cu: fotografia mamei Sultana, doua strofe din poezia ,,Casa noastra”, un citat din ,,Confesiunea unui scriitor medic”, in care se vorbeste si despre parintii sai, care citeau mult, indeosebi carti religioase. Poetul isi aminteste: ,,Mama ma adora, surorile ma iubeau, pentru toti eram o minune…Cred ca n-am sa pierd nici in clipa mortii acest sentiment clar si mistic, despre care nu ma pot insela, sentimentul unui copil fericit…asteptand ceva inca si mai minunat”.

In Casa memoriala Vasile Voiculescu, este o vitrina cu fotografii: Vasile Voiculescu cu mama sa Sultana, sau el fiind elev la Liceul Gheorghe Lazar din Bucuresti, si student la Bucuresti (anul 1901). Pe un volum – ,,Poezii” de M.Eminescu, pe ultima pagina a cartii, V.Voiculescu a scris cateva versuri, din timpul in care se afla in penultimul an de scoala. V.Voiculescu era un admirator al poeziei lui M.Eminescu. O alta poezie este scrisa pe ultima pagina a romanului ,,David Copperfield” de Charles Dickens (1901).

Alte panouri contin facsimile cu scrisori adresate familiei, parintilor sotiei sale, precum si fotografii cu Ana Niculin (sora scriitorului), Florica si Ilie Stefanescu (cei care l-au sustinut material), cu sotia sa Maria Mitescu Voiculescu, fiica mijlocie a maiorului C.Mitescu si Maria Colan (craioveni veniti la Ploiesti).

Maria Mitescu (sotia sa), fiind orfana, absolva cursurile unui pension particular de fete, apoi urmeaza medicina la Bucuresti, doar trei ani. La 6 septembrie 1908, poetul isi intalneste marea sa dragoste si ii scrie scrisori de dragoste viitoarei lui sotii.

Debutul in literatura al scriitorului Vasile Voiculescu are loc in anul 1916, cand publica volumul,,Poezii”, cu ecouri din Goga, Vlahuta, Eminescu, Alecsandri, apoi urmeaza al II-lea volum, in 1918 (,,Din tara Zimbrului” cu subtitlul ,,Poezii de razboi”), si volumul ,,Parga” (1921). In muzeu sunt doar facsimile ale copertilor si ale unor poezii ale acestor volume.

In anul 1922, poetul este numit in functia de director la ,,Fundatia Culturala Principele Carol”, primeste apoi o decoratie (22 noiembria 1922) ,,Coroana Romaniei”, in gradul de ofiter. In domeniul medical, primeste decoratia Crucea ,,Meritul sanitar” clasa I.

Recomandam urmatoarele unitati de cazare din zona selectata