Biserica Romano-Catolica Calvaria: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Biserica Romano-Catolica Calvaria, adaugat pe hvp in categoria Biserici si Manastiri, zona turistica Transilvania, in judetul Cluj, localitatea Cluj Napoca
Biserica Romano-Catolica Calvaria Descriere
În cartierul Mănăştur era o puternică abaţie benedictină, Monasterium Beatae Mariae de Cluj, cu zid de apărare, construită în sec.XI. Biserica actuală este doar o parte modestă a fostei abaţii, din păcate nu poate fi reconstruită configuraţia originală. Călugării benedictini s-au stabilit în incinta fortificată în perioada 1077-1095). Cu ocazia năvălirii tătarilor la Cluj (1241) şi mănăstirea fost prădată şi arsă.
Regele Bela al IV-lea a refăcut-o în anul 1263, iar în 1465 a fost înconjurată cu zid. Din cauza atitudinii războinice a abaţiei, Matei Corvin a hotărât demolarea zidurilor. În 1581 regele Báthory István donează mănăstirea şi pământurile aparţinătoare iezuiţilor, care sunt alungaţi din ţară în 1588. În 1598 biserica este lovită de fulger, dar lovitura finală o va primi de la turci între 1658-1661. În 1787 clădirea ruinată este folosită drept hambar de seminţe. A mai fost reparată, pe alocuri, dar în perioada 1817-1821 materialul din ruinele mănăstirii, a fost cărat şi folosit la construirea liceului din centrul oraşului. A supravieţuit doar altarul, în jurul căruia a fost construită o capelă, şi statuia Fecioarei Maria cu Isus în braţe, care se vede sub un baldachin chiar deasupra intrării.
În 1896 biserica romano-catolică a construit pe dealul Calvaria actuala biserică. Aleea ne conduce printre cele două dealuri artificiale. Pe unul se află Capela-Calvaria (1831), iar pe celălalt clopotniţa proiectată de Károly Kós în 1922. Pe partea SE a bisericii se poate vedea un leu-funerar roman, iar pe partea S un ceas solar din secolul XV. Înscrisurile latine de la intrare ne povestesc istoria bisericii după modificările din secolul XIX.
Cu ocazia restaurării au fost aduse în biserică câteva pietre funerare, cea mai veche fiind din 1785, a lui Thadeus Manner părinte iezuit. Stilul puritan al interiorului este înviorat de mai noile vitralii realizate de Egri László şi István.Suntem în 1923, an în care catolicii au închiriat biserica, greco-catolicilor, pe o perioadă de 25 ani.La expirarea contractului, în 1948, biserica greco-catolică este expropriată, iar biserica ajunge la ortodocşi. Numai în anul 1992, după terminarea catedralei ortodoxe, a ajuns înapoi la romano-catolici. La sud de clădirea bisericii sunt morminte din secolul XIX, iar spre nord-vest se pot observa ruinele fortificaţiei.