Cetatea Clujului: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Cetatea Clujului, adaugat pe hvp in categoria Castele, Cetati si Palate, zona turistica Transilvania, in judetul Cluj, localitatea Cluj Napoca
Cetatea Clujului Descriere
Prima mentiune documentara dateaza din anul 1173 si desemneaza asezarea sub numele de Clus (in latina „loc Inchis intre dealuri"). Alte denumiri ale orasului au fost Kolozsvar (in maghiara) si Klausenburg (in germana), dupa colonistii sasi care s-au asezat in cetatea Cluj, in timpul regelui Stefan al V-lea al Ungariei, ulterior decimarii populatiei autohtone in timpul atacurilor tatare.
Klausenburg a fost una dintre cele sapte cetati (Siebenbürgen) medievale sasesti din Transilvania. Primul nume românesc al orasului a fost Clus, scris uneori si Klus.In anul 1974, numele a fost schimbat In Cluj-Napoca, Napoca fiind prima denumire a asezarii, folosita In epoca romana.
Prima incinta fortificata a orasului medieval a fost ridicata dupa invazia tatara din 1241 si dupa actul regal din 1316, cuprinzând un teritoriu de aproximativ 7 hectare cu centrul in actuala Piata a Muzeului. Turnul din coltul sud-estic, denumit al Pietrarilor de la breasla care il administra, era folosit si ca temnita.
Dezvoltarea impetuoasa a orasului a facut necesara extinderea fortificatiilor, clujenii primind in 1405, de la regele Sigismund de Luxemburg, dreptul de a ridica noi ziduri de aparare. A doua incinta fortificata avea dimensiuni mult mai ample, cuprinzând intre ziduri aproximativ 45 de hectare. In secolul al XV-lea erau mentionate 18 bastioane si turnuri in colturile cetatii, la portile orasului sau intermediar (Turnul Podului, Turnul Manastirii, Turnul Croitorilor etc.), Clujul fiind descris de autorii umanisti ca un "oras comercial mare si bogat, bine cladit, cu puternice si stravechi ziduri si numeroase turnuri" (Giovanandrea Gromo).