Gradina Botanica Alexandru Borza: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Gradina Botanica Alexandru Borza, adaugat pe hvp in categoria Parcuri si Rezervatii Naturale , zona turistica Transilvania, in judetul Cluj, localitatea Cluj Napoca
Gradina Botanica Alexandru Borza Descriere
În secolul XIX au apărut primele demersuri, pentru organizarea unei grădini mari cu plante la Cluj. Terenul de cca.3 ha de pe strada Republicii a fost donat de grof Mikó Imre Societăţii Muzeale din Ardeal, la sfârşitul secolului XIX, şi a ajuns o grădina botanică cu sere şi cu multe legături externe. La începutul secolului XX la conducerea grădinii ajunge directorului Richter Aladár.
El a reuşit să obţină de la guvernul maghiar cumpărarea terenului de 10 ha pe malurile pârâului Ţiganilor, suprafaţa dintre străzile Republicii şi Grădinii. A urmat războiul mondial, când în grădina botanică s-au cultivat fructe şi zarzavaturi. După război, din 1920, sub directa conducere a directorului Alexandru Borza s-a putut trece la mutarea plantelor pe malurile pârâului Ţiganilor.
La ora actuală grădina botanică se întinde pe 14 ha, unde cresc peste 10 000 de plante, cei mai frumoşi arbori şi plante de pe toate continentele. Aici se mai poate vizita Muzeul botanic cu 6.900 de piese, şi tot aici se găseşte şi Herbarul Universităţii cu 635.000 coli de herbar cu plante din întreaga lume. Complexul din 6 sere adăposteşte plante tropicale si subtropicale.
Grădina romană, cunoscută şi sub denumirea de grădina lui Pliniu, dominată de zeiţa romană Ceres care este încadrată de două sicrie descoperite în vechiul oraş roman Napoca. Aici se găsesc plantele care creşteau în oraşele şi satele romane.