Muzeul De Paleontologie-Stratigrafie Al Universitatii Babes Bolyai: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Muzeul De Paleontologie-Stratigrafie Al Universitatii Babes Bolyai, adaugat pe hvp in categoria Muzeu, zona turistica Transilvania, in judetul Cluj, localitatea Cluj Napoca
Muzeul De Paleontologie-Stratigrafie Al Universitatii Babes Bolyai Descriere
Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie aparţine Catedrei de Geologie-Paleontologie a Facultăţii de Biologie şi Geologie şi se găseşte în clădirea centrală a Universităţii Babeş-Bolyai. Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie a fost gândit în scop didactic şi de cercetare, dar el este deschis tuturor celor care sunt interesaţi de evoluţia vieţii pe Pământ şi de marile evenimente care au marcat etapele acesteia.
Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie deţine peste 50.000 de eşantioane, dintre care sunt expuse mai mult de 30.000. Materialul fosil este structurat în mai multe colecţii tematice, unele având o valoare ştiinţifică, didactică şi culturală deosebită.
Colecţia taxonomică de paleontologie reuneşte într-un aranjament sistematic plante, nevertebrate şi vertebrate fosile din ţară şi străinătate. Se remarcă fragmente de ferigi uriaşe carbonifere, precum şi trunchiul silicifiat policrom din vestita pădure jurasică din Arizona.
Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie deţine şi colecţii de vertebrate, unde sunt expuşi ichthyosaurieni din Jurasicul de la Holzmaden (Germania) şi câteva eşantioane din celebra faună de dinosauri din Bazinul Haţeg şi din cel al Transilvaniei: Struthiosaurus Transylvanicus, Magyarosaurus Dacus, Zalmoxes Robustus, Zalmoxes Shqiperorum şi ouă de dinosauri, foarte bine conservate.
Colecţia de tipuri este cea mai valoroasă colecţie şi cuprinde peste 200 de specii de plante şi animale fosile, dintre care 118 sunt incluse în Patrimoniul Naţional. Ele reprezintă specii noi pentru ştiinţă, descrise pentru prima dată în Bazinul Transilvaniei.
Colecţiile regionale se remarcă prin marea lor valoare şi diversitate. Dintre acestea, Colecţia Bazinului Transilvaniei este unică în România. Situată într-o sală aparte, aranjamentul eşantioanelor din colecţie încearcă să redea forma bazinului, cu fauna mezozoică provenind din Carpaţii Orientali şi Munţii Apuseni, dispusă marginal, iar fauna depozitelor cenozoice în partea centrală a sălii. Exponatele sunt aranjate regional, stratigrafic şi taxonomic şi cuprind moluşte, echinide, vertebrate şi plante fosile din depozitele paleogene şi neogene ale Bazinului Transilvaniei.