HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Castrul Roman De La Gilau

  • Castele, Cetati si Palate
  • Gilau
  • Cluj
  • Transilvania
Castrul Roman De La Gilau Cluj Gilau Transilvania

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Cluj - Gilau

TAXI in zona

taxi TAXI Cluj
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Cluj
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Cluj
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Cluj
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism

Agentie turism Cluj
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Cluj
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Castrul Roman De La Gilau: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Castrul Roman De La Gilau, adaugat pe hvp in categoria Castele, Cetati si Palate, zona turistica Transilvania, in judetul Cluj, localitatea Gilau

Castrul Roman De La Gilau Descriere

Castrul roman de la Gilau este situat in sudul comunei clujene cu acelasi nume, fiind un vechi castru ridicat pentru apararea orasului roman Napoca, situat la circa 25 km est. Azi pot fi vizitate doar ruinele castrului, acesta fiind construit in timpul imparatului Traian (53-117 d.Hr.).

Construit din pamant si lemn de o cohorta, este primul castru din Transilvania unde arheologii au identificat cu claritate succesiunea intre castrul de pamant si lemn si castrul de piatra ce i-a urmat.

Castrul masoara 138 x 221 m si este inscris pe lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj, elaborate de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania din anul 2004.

Unitatea militara ala Siliana, mutata in actuala zona a comunei Gilau, tocmai din Panonia, a marit castrul si l-a intarit cu lucrari de piatra (turn cu curtina in care s-a descoperit o diploma militara din 21 iulie 164).

De asemenea, s-au descoperit portile: principalis dextra, principalis sinistra, decumana principia, praetoriul, bastioanele N-V si S-V.

Alte cercetari arheologice au scos la suprafata vestigii ce atesta locuirea daco-romana din secolul al III-lea d.Hr.: cesti dacice, borcane, castroane, catarame, aplice, pandative de harnasament etc. O piesa deosebita descoperita aici este si tezaurul monetar realizat din 1.170 denari romani din sec. II-III d.Hr., cu piese de la imparatul Marc Aureliu (121-180 d.Hr.) pana la imparatul Filip Arabul (198-249 d.Hr.), ascuns de invazia carpilor de la jumatatea sec. al III-lea d.Hr.

Tot aici a fost descoperit un tezaur monetar compus din 1170 denari romani din sec. II-III d.C., cu piese de la imparatul Marc Aureliu pana la imparatul Filip Arabul.