HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Sinagoga Din Fabric

  • Muzeu
  • Constanta
  • Constanta
  • Delta Dunarii
Sinagoga Din Fabric Constanta Constanta Delta Dunarii

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Constanta - Constanta

TAXI in zona

taxi TAXI Constanta
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Constanta
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Constanta
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Constanta
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism

Agentie turism Constanta
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Constanta
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Sinagoga Din Fabric: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Sinagoga Din Fabric, adaugat pe hvp in categoria Muzeu, zona turistica Delta Dunarii, in judetul Constanta, localitatea Constanta

Sinagoga Din Fabric Descriere

Sinagoga din Fabric este un lăcaș de cult evreiesc din municipiul Timișoara, localizat pe Str. Ion Creangă nr. 16. Ea a fost construită între anii 1885-1889 în stil neo-maur. Această sinagogă a fost construită în cartierul Fabric, de unde îi vine și numele. Ea se învecina pe atunci cu un braț mai vechi al râului Bega.Inițial, pe locul actualului edificiu a existat o sinagogă mai mică a comunității evreilor de rit ortodox, apoi de rit „statu quo ante” din Fabric. Devenită neîncăpătoare, evreii din Timișoara au hotărât să-și construiască un nou lăcaș de cult, mai mare.
Sinagoga din Fabric a fost construită după proiectul realizat de arhitectul maghiar Lipót Baumhorn, care a conceput, între altele și sinagogile neologe din Brașov și Seghedin. Noua clădire a fost proiectată după tradiția marilor sinagogi neologe contemporane de pe cuprinsul Imperiului Austro-Ungar, ea fiind asemănătoare ca formă cu sinagogile din Rijeka, Szolnok și Becicherecul Mare, construite după planurile aceluiași arhitect. Banii pentru ridicarea noii sinagogi au fost strânși prin organizarea unei loterii publice de catre comunitate, ai carei membri instariti au facut contributii majore. Lucrarea i-a fost încredințată antreprenorului timișorean Josef Kremmer.
Sinagoga a fost inaugurată la data de 3 septembrie 1899, în prezența șefului comunității, Alex Kohn și a primarului Timișoarei, Carol Telbisz. Orga a fost construită de faimosul meșter timișorean Leopold Wegenstein. Sinagoga a decăzut la finele perioadei comuniste, fiind închisă în anul 1985 pe măsură ce majoritatea evreilor rămași în oraș după cel de-al doilea război mondial au emigrat în Israel. În cei 24 ani cât a fost închisă, sinagoga a fost vandalizată de cinci sau șase ori, furându-se lampadare, diverse obiecte sculptate, lucrate manual etc. Ea a ajuns să se afle la sfârșitul primului deceniu al secolului al XXI-lea într-un avansat stadiu de degradare.În anul 2009, pentru că nu avea bani de renovare și sinagoga se ruina în fiecare zi, Comunitatea evreilor din Timișoara a cedat Sinagoga din cartierul Fabric pe o perioadă de 35 ani către Teatrul Național din Timișoara, pentru a o transforma în sală de spectacole. Prin acel contract, Teatrul Național se obliga să renoveze clădirea în cinci ani, să nu prezinte piese care să îi lezeze pe evrei și nici producții obscene sau împotriva demnității umane.