Cetatea Callatis Din Mangalia: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Cetatea Callatis Din Mangalia, adaugat pe hvp in categoria Castele, Cetati si Palate, zona turistica Dobrogea, in judetul Constanta, localitatea Mangalia
Cetatea Callatis Din Mangalia Descriere
Cetatea Callatis sau Mangalia de azi, reprezina o fosta colonie intemeiata cu peste 25 de secole in urma, de catre negustorii si navigatorii greci, atrasi de pozitionarea favorabila si de schimbul avantajos cu bastinasii geti. In paralel cu infloritoarea viata economica, Callatis adapostea o intensa activitate artistica, dovedita de obiectele descoperite aici: obiecte fine de sticla, statuete de lut ars suflate cu aur (tanagrete), statui si monumente de marmura.
Cetatea s-a dezvoltat pe locul unei asezari getice ce purta numele de Acervetis sau Cerbetis. In jurul ei erau construite ziduri puternice si instalatii portuare, iar in interior au fost ridicate trepte, edificii publice si monumente.
Cele mai importante vestigii descoperite aici sunt: zidul construit in vremea romana tarzie; in partea de nord-est a fost descoperita basilica (secolul V d.Hr.), compusa din trei parti: basilica propriu-zisa, atrium-ul si palatul, care se presupune ca este opera unui arhitect sirian.
Pe o suprafata de 1.000 mp au fost descoperite elemente de urbanism, apartinand civilizatiei romano – bizantine, mai exact cartierul sudic al Callatisului, complexul funerar de mari dimensiuni (mormant si o constructie rectangulara), un edificiu termal.
Cetatea Callatis din Mangalia a fost declarata monument de interes national, atragand turisti de peste tot.
O parte din zidurile ridicate in sec. IV d.Hr. vor fi refacute sau dublate, deoarece lucrarile construite din sec. IV d.Hr. vor pastra in general, aceeasi orientare impusa initial de incinta callatiana si a portii de sud. Tot in sectorul sudic a fost descoperit un mic edificiu termal adosat incintei, format din doua incaperi ce au zidurile realizate in opus mixtum, din piatra de calcar ce alterneaza cu straturi de caramizi patrate.