Lacul Oltina: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Lacul Oltina, adaugat pe hvp in categoria Lacuri si Baraje, zona turistica Dobrogea, in judetul Constanta, localitatea Oltina
Lacul Oltina Descriere
Lacul Oltina este situat în sud-vestul Dobrogei, aproape de Dunăre. Este o suprafață de apă de circa 1.900 hectare cu adâncimea maximă de doar 1,5 m. Malurile prezintă râpe de loess ce ajung la 20-25 m înălțime.Pe marginea apei există în unele locuri câte un brâu de stuf. Din punct de vedere morfologic, peisagistic și ca dimensiune, Lacul Oltina seamănă destul de mult cu Lacul Bugeac aflat la câțiva zeci de km mai la sud.
În cadrul sitului Natura 2000 Lacul Oltina, pe lângă lacul omonim, mai sunt cuprinse și lacurile Ceamurlia și Iortomac, Lacul Oltina, pe lângă lacul omonim, mai sunt cuprinse și lacurile Ceamurlia și Iortomac, Canaraua Fetii, în bazine lărgite ale acesteia. Lacul Iortomac are 209 hectare și adâncime maximă de 2 metri, cu stuf instalat pe margini; prezintă izvoare pe țărm și pe fundul lacului, ape care se scurg din calcarele sarmatice. Lacul Ceamurlia are circa 100 de hectare și este acoperit de stuf și papură în proporție de 75%. Apele circulă pe traseul Iortomac-Ceamurlia-Oltina, prin cursuri de ape de forma unor pâraie, iar la contactul cu Dunărea, există o gârlă de legătură între Oltina și fluviu; pe această gârlă există un stăvilar, iar grindul fluviatil a fost consolidat cu un dig contra viiturilor. Lacul Otina este utilizat ca fermă piscicolă; Iortomac și Ceamurlia sunt mai puțin perturbate de oameni și prezintă condiții mai liniștite pentru avifaună.