Manastirea Marcus: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Manastirea Marcus, adaugat pe hvp in categoria Biserici si Manastiri, zona turistica Tinutul Secuiesc, in judetul Covasna, localitatea Sfantu Gheorghe
Manastirea Marcus Descriere
Manastirea Marcus este situata pe soseaua nationala Sfantul Gheorghe-Ozun-Brasov, la 18 km sud-vest de orasul Sfantul Gheorghe. Complexul monahal este construit pe platoul unui deal, inconjurat cu padure de stejar. In partea din fata, padurea fiind mai joasa, se vede in vale un tablou foarte pitoresc in care apare si o partea Tarii Barsei.
Manastirea Marcus este situata in perimetrul localitatii Marcus, la o distanta de 19 km de Sfantu Gheorghe si 22 km de Brasov. Sfanta Manastire este amplasata in preajma padurilor dese ale Clabucetelor Intorsurii, in muntii Carpatilor de curbura, pe o colina deasupra satului Dobarlau - fiind vizibila de la mare distanta. Locul amplasarii este de o deosebita frumusete, oferind o superba imagine asupra intregii Tari a Barsei.
Traditia orala spune ca, in secolul al XVIII-lea, pe actualul loc a fost o manastire care a cazut prada barbariei habsburgice. Manastirea existenta astazi in Marcus s-a ridicat pe locul unui vechi schit ortodox, care a fost distrus de generalul Bucow la 1700.
Primele incercari de ridicare a unei noi biserici s-au facut in timpul regimului comunist, cand, dupa anul 1952, s-a ridicat o mica biserica din zid, din pacate repede demolata din dispozitia autoritatilor comuniste.
Credinciosii din zona au ridicat in 1973 o noua biserica, care n-a rezistat nici aceasta, cazand prada indarjirii secretarului de partid al judetului Covasna, ungurul Carol Kirali, care a dat ordin sa fie demolata.
Maica Suzana Comsa, care impreuna cu cativa credinciosi au ridicat aceasta biserica demolata in 1973, a fost arestata si purtata prin instantele judecatoresti si inchisorile comuniste.
Parintele Arsenie Boca spunea despre acest loc: "mai, voi nu aveti idee ce loc este asta! Asta e un loc sfant. Vor canta ingerii din cer aici, caci e sfintenie mare! Suzana, tu vei face manastire acolo, dar nu va tine mult. Nu voi mai fi eu atuncea si nu vei mai trai nici tu, cand cineva din neamul tau o va ridica iarasi si va dainui." Si a venit randul maicii Serafima, nepoata Suzanei Comsa, care la nici 23 de ani era stareta peste o poiana goala.
Dupa Revolutia din 1989, un mic grup de maici de la manastirea Brancoveni - Olt, printre care si actuala stareta, Serafima Comsa, originara din satul Marcus, au venit aici la solicitarea credinciosilor care au primit sprijinul Episcopului-vicar Serafim Fagarasanu de la Arhiepiscopia Sibiului, ce aprobase infiintarea manastirii.
In anul 1991, maica Serafima Comsa, nepoata Suzanei Comsa, revine de la Manastirea Brancoveni - judetul Olt, unde vietuia, si in baza aprobarii primite si a delegatiei din 14 iunie 1991 date de catre Arhiepiscopia Sibiului, incepe colectarea de bani si materiale in vederea construirii actualei manastiri.