HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Manastirea Stelea

  • Biserici si Manastiri
  • Targoviste
  • Dambovita
  • Muntenia
Manastirea Stelea Dambovita Targoviste Muntenia

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Dambovita - Targoviste

TAXI in zona

taxi TAXI Dambovita
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Dambovita
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Rent a Car
Telefon
0722859339
Website
Facebook

Agentie de Turism

Agentie turism Dambovita
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Dambovita
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Manastirea Stelea: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Manastirea Stelea, adaugat pe hvp in categoria Biserici si Manastiri, zona turistica Muntenia, in judetul Dambovita, localitatea Targoviste

Manastirea Stelea Descriere

Manastirea Stelea face parte din tezaurul artistic, cultural si istoric al orasului Targoviste. Este o manastire de calugari ortodocsi, care a fost construita pe parcursul mai multor veacuri.

Biserica Stelea a fost ctitorita de spatarul Stelea in anul 1582, apoi in anul 1645 edificiul a fost reconstruit de Vasile Lupu, ca simbol al impacarii sale cu domnitorul Matei Basarab. Numele primului ctitor al manastirii este scris in pisanie, ca fiind ,,negustorul Stelea”. Planul bisericii este asemanator Bisericii Trei Ierarhi din orasul Iasi, zidirea ei fiind realizata de aceiasi mesteri. A fost sfintita cu hramul ,,Invierea Domnului”.

In anul 1653, manastirea l-a gazduit pe Macarie – Patriarhul Antiohiei si pe insotitorul sau Paul de Alep, ambii primiti cu mare fast la Targoviste. Paul de Alep considera Manastirea Stelea ca fiind una dintre cele mai frumoase si compara orasul Targoviste cu Damascul, datorita intinderii sale. In descrierea sa, el spunea ca biserica este inalta, are doua turle cu mai multe cruci. Iconostasul are trei usi si impresioneaza prin elementele de arta rusa.

In anul 1659, au loc alte restaurari ale constructiei, realizate de catre Mihnea al III-lea, deoarece in anul 1658 ostile de tatari si turci au ars intreaga constructie, inclusiv pretiosul iconostas, care era de o mare frumusete. In anul 1705, biserica este restaurata de Constantin Brancoveanu si mai tarziu, in anul 1715, de catre arhitectul Radu Dudescu. Cutremurul din anul 1802 o avariaza mult si astfel sunt necesare alte lucrari de reparatii.

Dupa secularizarea averilor manastiresti, in anul 1864, calugarii sunt mutati, manastirea fiind desfiintata. Astfel, biserica functioneaza cativa ani ca biserica de mir, pana in 1970, apoi ea devine muzeu. In anul 1992, sunt restaurate biserica, staretia (cunoscuta sub numele de Casa Nifon) si chiliile – astfel Manastirea Stelea este din nou infiintata ca asezamant monahal.

Manastirea Stelea din Targoviste este inconjurata de un zid din piatra, in spatioasa sa incinta se intra prin gangul clopotnitei, care este in forma patrata. Chiar la intrare pot fi admirate busturile domnitorilor Vasile Lupu si Matei Basarab, sculptate in piatra. Turnul clopotnitei dateaza din sec. al XVI-lea si este format din: gangul de la parter, o camera la etajul intai si clopotele de la etajul al doilea. La Manastirea Stelea, in chiliile ei s-a desfasurat o activitate culturala intensa, aici demult functiona ,,Scoala graeca et latina” – prima scoala din Targoviste, unde au invatat Ion Heliade Radulescu, Grigore Alexandrescu si Vasile Carlova. Scoala greceasca a existat pana in anul 1780.

Biserica are o intrare principala cu icoana hramului ,,Invierea Domnului” si doua intrari laterale. Pridvorul este dreptunghiular, inalt, cu doua bolti sustinute de console. Intrarea in pronaos se face printre doi balustri, care sustin pisania slavona si alcatuiesc un portal impresionant. Pronaosul este in forma patrata, are patru ferestre ce permit patrunderea luminii, amplificand atmosfera de liniste si calm. Intre naos si pronaos sunt trei arcade sustinute de stalpi octogonali si postamente masive.

Naosul are spre sud si nord doua abside luminate de trei ferestre. Absida altarului, care in interior este circulara, este luminata de trei ferestre si acoperita cu o semicalota. Langa altar se pot vedea diaconiconul si proscomidiarul. De o mare valoare artistica este catapeteasma, realizata din lemn policromat, care desparte altarul de restul bisericii.

Iconostasul are trei icoane importante: in mijloc se afla ,,Iisus Hristos, Marele Arhiereu si Invatator”, spre sud ,,Sf. Ioan Botezatorul cu Sf. Arhanghel Gavriil” si spre nord ,,Maica Domnului cu Sf. Arhanghel Mihail” – toate dateaza din vremea lui Matei Basarab.

Pictura murala este in stil brancovenesc si dateaza de la inceputul sec. al XVIII-lea, dupa cum arata inscriptia proscomidiarului. Pictura naosului ii prezinta pe cei patru ,,Evanghelisti”, iar pe abside sunt infatisate: ,,Nasterea”, ,,Rastignirea” si ,,Invierea Domnului”. Pronaosul are peretii pictati cu: ,,Maica Domnului in rugaciune ce tine Pruncul in brate”, cativa ingeri, ,,Sf. Damaschin”, ,,Sf. Cosma”, ,,Sf. Teofan”, ,,Sf. Iosif”, ,,Buna Vestire” si ,,Adormirea Maicii Domnului”.

Arhitectura chiliilor a fost modificata in secolele al XIX-lea si al XX-lea, stalpii de lemn ai prispei au fost schimbati cu alti stalpi din zidarie. In sec. al XVI-lea a fost reconstruita Casa egumeneasca (Casa Nifon) ale carei ruine au fost descoperite in zona de nord-est a incintei manastiresti. Casa are sapte incaperi mari si beciuri inalte. Din dorinta I.P.S. Nifon Arhiepiscopul Targovistei, Casa egumeneasca a devenit Muzeu de arta si arhitectura religioasa.

Patrimoniul muzeului este prezentat pe parcursul a trei sali, sunt expuse: imagini cu centrele monahale, bisericile de mir de la orase si sate, obiecte de mare valoare artistica, istorica, duhovniceasca din sec. XVII-XX (Evanghelii cu ferecatura, Biblii, cruci de lemn, potire, cadelnite, anafornite, candele, vesminte preotesti, multe icoane si discuri de argint).

Un obiect de cult foarte vechi, din vremea lui Vasile Lupu, este cristelnita din piatra care se afla in pronaosul bisericii. Interesante sunt si pietrele de mormant, care dateaza din anii 1609, 1647, 1689, dar si din 1820.

De asemenea, in colectiile Muzeului National de Istorie al Romaniei se pastreaza cateva obiecte de cult ale bisericii, precum: doua jilturi brancovenesti, stranele, un potir de argint aurit daruit de domnitorul Vasile Lupu, un disc de argint aurit daruit in 1599-1600 de Doamna Stanca, o anafornita din argint aurit care are stema Moldovei.

In colectiile Patriarhiei se pastreaza un pomelnic-triptic din lemn ce dateaza din perioada 1763-1764.Manastirea Stelea din Targoviste este un monument de arta a Tarii Romanesti, caracteristic sec. al XVII-lea.

Recomandam urmatoarele unitati de cazare din zona selectata