Gradina Botanica Alexandru Buia: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Gradina Botanica Alexandru Buia, adaugat pe hvp in categoria Parcuri si Rezervatii Naturale , zona turistica Oltenia, in judetul Dolj, localitatea Craiova
Gradina Botanica Alexandru Buia Descriere
Gradina Botanica Universitara din Craiova functioneaza in doua locatii, in Craiova si in localitatea Ranca.
Gradina Botanica din Craiova este organizata si functioneaza, la fel ca si marile gradini botanice universitare din tara si de peste hotare, cu urmatoarele sectoare: Sistematic, Provincii Floristice ale Globului, Plante cultivate, Pepiniera, Rosarium, Sere, Provinciile Floristice ale Romaniei, Plante ornamentale.
Au fost create conditii ecologice adecvate pentru necesitatile speciilor provenind din diferite regiuni fitogeografice. In sectoarele Provinciile Floristice ale Globului si Provinciile Floristice ale Romaniei micro si macrorelieful specific a fost creat prin acumulari de pamant 1,5 si 30 m, marind astfel si suprafata Gradinii. O atentie deosebita s-a acordat configuratiei terenului si mai ales avantajului de a fi traversata de la est la vest de un parau cu un debit destul de mare, suficient pentru satisfacerea nevoilor locale.
Au fost create 3 lacuri cu o suprafata de aproximativ 0,3 ha. In aceste lacuri au fost plantate specii caracteristice pentru sectoarele: Fitogeografia Olteniei, Sistematic, Provinciile Floristice ale Globului. Sectoarele Gradinii Botanice cuprind aproximativ 6.000 taxoni.
Gradina Botanica a Universitatii din Craiova are un Herbar cu aproximativ 400.000 coli si un mic Muzeu. Index Seminum este tiparit anual. Acesta este trimis la peste 300 institutii similare, facilitand astfel schimburile de seminte si Imbogatirea colectiilor de plante.
Gradina Botanica din Craiova a fost infiintata in anul 1952 din initiativa si sub indrumarea prof. univ. Al. Buia (1911-1964).Prin decizia din 29 august 1952, terenul fostului parc ,,7 Noiembrie-Fantana Jianu” a fost repartizat Institutului Agronomic din Craiova pentru amplasarea Gradinii Botanice.
Scopul infiintarii a fost acela de a contribui, ca baza materiala, la instruirea studentilor de la facultatile de profil (agronomie si horticultura) din cadrul nou infiintatului Institut Agronomic din Craiova (1948), de largire a bazei de cercetare stiintifica a cadrelor didactice, dar si ca localizare a unui punct unde vizitatorii au posibilitatea de a cunoaste marea variabilitate a lumii vegetale.
In data de 13.03.2002, Colegiul Senatului Universitatii din Craiova, in semn de apreciere postuma a prof. univ. Al. Buia, a avizat hotararea de a atribui Gradinii Botanice numele "Al. Buia", lucru care s-a infaptuit in ziua de 7 iunie 2002, cu ocazia sarbatoririi a 50 de ani de la punerea pietrei de temelie a acesteia.
Gradina Botanica este amplasata in partea de sud-vest a orasului Craiova, intre strazile Constantin Lecca (Comuna din Paris) - Obedeanu – Poporului – Renasterii – Calea Severinului (N. Titulescu) – Iancu Jianu, la o altitudine de cca 99 m.s.m., latitudine N 44019’24,3” si longitudine E 23047’17,9”.
Gradina Botanica Universitara din Craiova functioneaza in doua locatii, in Craiova si in localitatea Ranca.
Gradina Botanica din Craiova a fost infiintata in anul 1952 din initiativa si sub indrumarea prof. univ. Al. Buia (1911-1964). In Craiova, Gradina botanica este amplasata in partea de sud-vest a orasului, intre strazile C-tin Lecca (Comuna din Paris) - Obedeanu – Poporului – Renasterii – Calea Severinului (N. Titulescu) – Iancu Jianu.
Gradina Botanica Montana Ranca a fost infiintata de prof. univ. dr. doc. Marin Paun, discipol si colaborator apropiat al prof. Al. Buia. Pe terenul obtinut, in urma procesului verbal nr. 588 din 30.VIII.1978, incheiat intre O.C.O.T. Gorj, Combinatul Minier Oltenia, Intreprinderea Miniera Rovinari, I.C.I.T.P.M.L. Craiova, in suprafata de 7 ha , care apoi a fost terasat si nivelat, cu alei de acces de la Soseaua Novaci-Sebes, prof. M. Paun a inceput amplasarea sectoarelor unei gradini botanice montane, dupa un proiect intocmit cu consultarea specialistilor din tara. Gradina Botanica Montana Ranca a servit si serveste desfasurarii activitatilor de practica biologica a studentilor biologi, horticultori, geografi.In prezent Gradina Botanica este mentinuta in structura Universitatii din Craiova si finantata de catre stat.