Manastirea Visina: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Manastirea Visina, adaugat pe hvp in categoria Biserici si Manastiri, zona turistica Oltenia, in judetul Gorj, localitatea Bumbesti-jiu
Manastirea Visina Descriere
Manastirea Visina, aflata la iesirea din defileul Jiului, pe soseaua ce leaga orasul Targu-Jiu de Petrosani - la 14 kilometri de Targu-Jiu - este o manastire cu obste de calugari, purtand hramul Sfanta Treime. Ruinele manastirii Visina, situate pe malul drept al Jiului la iesirea din defileu, precum am mai amintit, sunt o marturie a inceputurilor monahismului la noi.
Din documentele vremii, nu avem foarte multe date privind manastirea, insa dintre cele pe care le avem, sunt unele care vorbesc despre inceputurile manastirii. Astfel, documentul lui Neagoe Basarab din 14 decembrie 1514, pomeneste pe primul egumen cunoscut al manastirii - egumenul Grigorie.
Actul din anul 1514 pomeneste de prezenta unor hotare ale stapanirii "manastirii din vechime, inca din zilele lui Mircea Voievod". Avem astfel certitudinea ca asezamantul de la Visina are o vechime cel putin din aceasta epoca de sfarsit a secolului XIV-lea si inceputul celui de-al XV-lea. Ruinele bisericii initiale, inaltata in piatra de catre Mircea Voda cel Batran (1386-1418) in numele Sfintei Treimi, atesta vechimea monahismului din acest loc.
De la vechea manastire nu s-au pastrat urme ale chiliilor sau ale zidurilor de incinta, apele Jiului distrugand eventualele ruine de pe latura estica prin macinarea treptata a malului. Astazi mai pot fi vazute doar ruinele bisericii principale.Actul de hotarare a reconstituirii Manastirii Visina a fost incheiat la data de 19 octombrie 1994, in prezenta academicianului doctor Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei.Prin hotararea nr.7538 a Sfantului Sinod al Bisericii ortodoxe Romana - adresa nr. 2708/1994 - s-a reinfintat manastirea Visina, pastrandu-se hramul initial, acela al Sfintei Treimi.