HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Castelul Martinuzzi Din Vintu De Jos

  • Castele, Cetati si Palate
  • Deva
  • Hunedoara
  • Banat
Castelul Martinuzzi Din Vintu De Jos Hunedoara Deva Banat

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Hunedoara - Deva
Adresa
Vintu de Jos

TAXI in zona

taxi TAXI Hunedoara
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Hunedoara
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Hunedoara
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Hunedoara
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism

Agentie turism Hunedoara
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Hunedoara
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Castelul Martinuzzi Din Vintu De Jos: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Castelul Martinuzzi Din Vintu De Jos, adaugat pe hvp in categoria Castele, Cetati si Palate, zona turistica Banat, in judetul Hunedoara, localitatea Deva Vintu de Jos

Castelul Martinuzzi Din Vintu De Jos Descriere

Astazi doar ruine, Castelul Marinuzzi este situat in localitatea Vintu de Jos din judetul Alba Iulia, la aproximativ 10 minute de Sebes. Numele localitatii Vintu de Jos este mentionat in documentele din istoria Transilvaniei si nu cu ocazia vreunul eveniment placut. In castelul din localitate a fost asasinat guvernatorul Martinuzzi in anul 1551, din ordinul generalului Castaldo si a fost inchis, apoi ucis, domnitorul Moldoveni Aron Tiranul (1595 - 1597).

Aspectul actual al maretului Castel Martinuzzi contrasteaza cu trecutul sau glorios. Monument reprezentativ al Renasterii transilvanene, edificiul a fost construit peste o veche manastire dominicana de catre guvernatorul Transilvaniei Gyorgy Martinuzzi.
Manastirea a avut o soarta nefasta, astfel in 1524, aici au mai ramas doar patru calugari, iar cativa ani mai tarziu a ramas un singur vietuitor dominican, fratele Toma. Acesta a fost mutat la Sebes, iar manastirea a fost luata in stapanire de catre nobilul Nikolaus Kozar, care o transforma intr-un castel. Castelul s-a aflat sub stapanirea mai multor nobili, intr-un final ajungang in mainile lui Gheorghe Martinuzzi, care a inceput lucrarile de reamenajare, in urma carora fosta manastire si-a schimbat complet infatisarea.

Dupa moartea lui Martinuzzi castelul intra in proprietatea lui Gabriel Bethleon la inceputul secolului al XVII-lea. Lucrarile de amenajare sistate dupa moarta nobilului, isi reincep cursul, dupa planurile lui Giacomo Resti, cel ce a transformat castelul intr-un monument renascentist de elita din Romania.

Episcopul Sorger Gergely este cel care construieste poarta de intrare in stil baroc in 1733. Putem vedea si acum blazonul acestuia pe frontispiciul portii. In 1792 castelul cade prada focului, si nu mai este niciodata reconstruit in intregime.