Muzeul Memorial Sighet: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Muzeul Memorial Sighet, adaugat pe hvp in categoria Muzeu, zona turistica Maramures, in judetul Maramures, localitatea Sighetu marmatiei
Muzeul Memorial Sighet Descriere
Memorialul Victimelor Comunismului si Rezistentei este dedicat celor care au fost incarcerati, persecutati si chiar omorati de catre regimul comunist din Romania in perioada 1945-1989.
Muzeul este amenajat in fosta inchisoare in care printre altii si-a gasit sfarsitul si Iuliu Maniu iar amenajarea acestuia in acest scop a fost realizata incepand cu 1993 de catre Ana Blandiana si Alianta Civica. Mai tarziu Consiliul Europei a luat sub egida sa intregul proiect al muzeului memorial de la Sighet si l-a consacrat printre cele mai importante locuri de pastrare a memoriei continentului (impreuna cu Memorialul de la Auschwitz si Memorialul Pacii din Normandia).
Istoria inchisorii Sighet
Construita in 1897 ca si inchisoare de drept comun, acesta devine dupa 1948 loc de detentie pentru studentii, elevii si taranii maramureseni care incomodau regimul comunist. Mai tarziu sunt adusi aici in jur de o suta de demnitari, academicieni, istorici, ziaristi, politicieni si militari fiind condamnati la ani grei de inchisoare. Alaturi de acestia aici au fost incarcerati si peste 50 de episcopi greco si romano-catolici.
Cunoscuta sub numele de "colonia Dunarea", penitenciarul Sighet era o "unitate de munca speciala" din care nu prea se putea scapa datorita situarii sale intr-un colt izolat de tara, la 2 km de granita cu Uniunea Sovietica.
Conditiile de detentie erau sub orice critica, mizeria si batjocura fiind la ordinea zilei. Mancarea era putina si aproape necomestibila iar grupurile sanitare puteau fi folosite de catre detinuti pentru perioade scurte (30 de secunde), fiind apoi izgoniti inapoi in celule.
In fapt aici oamenii erau trimisi sa moara, era un program sistematic de exterminare a celor incomozi regimului. Multi dintre cei care erau incarcerati aici si-au gasit sfarsitul intre zidurile acestui penitenciar, printre acestia se numara si Iuliu Maniu. Din cei 200 de detinuti de la Sighet, 52 au murit in penitenciar.
Dupa 1955 cand Romania comunista era admisa in ONU si adera la Conventia de la Geneva, penitenciarul a redevenit inchisoare de drept comun iar dupa 1977 a fost desfiintata.
In 1995 ruinele inchisorii sunt preluate in vederea transformarii ei in Muzeu Memorial, lucrarile au fost finalizate in anul 2000 iar in prezent inchisoarea este un muzeu unicat. Fiecare celula este un mic muzeu amenajat pe o anumita tema. In curtea muzeului este amenajat si un Spatiu de Reculegere si Rugaciune pe a carui pereti sunt inscrise peste 8000 de nume de detinuti care au murit in inchisorile si lagarele de munca din Romania Comunista.