
Grupa Retezat-Godeanu, al carui nume este dat de Muntii Retezat si Muntii Godeanu, cele mai maiestoase masive montane ale grupei, se afla in vestul Carpatilor Meridionali, intre raurile Jiu si Strei la est si Culoarul Timis-Cerna la vest. La nord, Culoarul Bistrei ii desparte de Muntii Poiana Rusca, iar la sud intra efectiv in contact cu Podisul Mehedinti si Subcarpatii Olteniei.
Grupa Retezat-Godeanu are un relief glaciar bine dezvoltat, cu circuri, tauri si vai glaciare maiestoase, oferind o varietate petrografica a grupei ce consta din sisturi cristaline (predominant), granit, calcare (mai ales in sud-vest) si conglomerate. Grupa Retezat-Godeanu cuprinde sase subgrupe montane (denumite munti) si trei masive montane (denumite masive):
Diferentierea climatica determina existenta unor etaje de vegetatie bine exprimate. Etajul padurilor de foioase reprezentat prin fagete pure, amestecuri de fag, gorun, tei, izolat palcuri de stejar pufos, paduri de fag in amestec de molid si brad, etajul molidului reprezentat pe versantii nordici, etajul subalpin reprezentat prin jnepenisuri, pajisti si tufarisuri si etajul alpin propriu – zis reprezentat prin tufarisuri pitice. Alte elemente caracteristice sunt alunul turcesc (Muntii Mehedinti), tufarisurile xerotermofile.
Fauna este reprezentata prin capra neagra, lastunul mare sudic, presura barboasa, ciocarlia urecheata (Muntii Tarcu), vipera cu corn, broasca testoasa de uscat, fluturi.
Rezervatii: Parcul National Retezat (relief, flora, fauna), pestera ocrotita - Closani, flora si fauna - Domogled (Muntii Mehedinti), parc dendrologic - Simeria (Depresiunea Hategului).
La sud de Valea Lapusnicului, pe unde altadata se scurgea cel mai lung ghetar din Carpatii romanesti (13 km lungime, 300 m grosime), se afla asa-numitul Retezat Mic, alcatuit preponderent din calcare. Aici se afla paradisul pesterilor (Pestera Ursoaicei, Pestera lui Zeicu, Dalma cu Brazi, Pestera cu Cuie), avenelor (Avenul din Stana Tomii) si cheilor (Butii, Scocului), dar si “resedinta” unui personaj legendar, Iovan Iorgovan, care l-a tarat pe balaur printre munti, sapand cu spinarea acestuia Valea Jarului.
In plus, pentru profesionisti, cataratori si scufundatori, se pot explora in nestire Piatra Altarului, Ponoras, Micula, Osoi, Fagului, Vadu Crisului, Valea cu Pesti, Dalma cu Brazi sau mai noile Danea si Coltului.