Castelul Teleki Dumbravioara: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Castelul Teleki Dumbravioara, adaugat pe hvp in categoria Castele, Cetati si Palate, zona turistica Muntii Apuseni, in judetul Mures, localitatea Targu Mures
Castelul Teleki Dumbravioara Descriere
Castelul Teleki a fost cladit intre anii 1769 - 1773 de catre Teleki Samuel, care in timpul acela era cancelarul Transilvaniei. El a realizat parterul, etajul fiind terminat de catre Teleki Samu, nepotul sau. Totusi, lucrarile s-au prelungit, edificiul ajungand la forma sa finala abia in anul 1912. Resedinta familiei Teleki din Dumbravioara a fost unul dintre cele mai frumoase castele construite in stil baroc din Ardeal. Mai toti barbatii familiei nobiliare aveau functii importante si faceau des calatorii in strainatate, de unde se intorceau cu multe idei inovatoare care si-au pus pecetea asupra construirii castelului.
Acesta era sub forma de U, format din mai multe corpuri. Cladirile au fost mansardate, astfel ca parterul a ramas pentru folosinta slujitorilor. Aici se aflau bucatariile si toate anexele gospodariei. Tot conform planurilor exploratorului, in 1825 au fost construite grajdurile unei herghelii, care au functionat un secol, fiind demolate in anul 1930. Interioarele erau pompos ornamentate, iar in saloane, mobila combina mai multe stiluri, baroc, rococo sau renascentist. Fiecare camera avea alt model de soba din teracota, iar podelele erau facute din marmura colorata, acoperite de covoare persane.
Membrii familiei Teleki colectionau piese de mobilier, portelanuri, covoare, antichitati, arme si trofee. Cei care veneau in vizita la castel erau fascinati de frumusetea locului. In spatele castelului era un parc dendrologic, un helesteu si un teren de calarie, unde oaspetii se antrenau pentru diversele turniruri la care participau.
In prezent in Castel functioneaza Liceul Agricol Dumbravioara.
Castelul Teleki era inconjurat de un parc dendrologic, avand si o herghelie cu teren de calarie, unde oaspetii se antrenau pentru diferite turniruri la care participau.
Membrii familiei nobiliare Teleki aveau functii importante:
- Teleki Samuel - cancelarul Transilvaniei,
- Teleki Geza - ministru de interne al Ungariei
- Teleki Pal - prim-ministrul Ungariei
- Teleki Samu - celebru explorator in Africa.
Acestia faceau dese calatorii in strainatate, de unde au venit cu idei inovatoare, reflectate in constructia castelului si decoratiunile acestuia.