HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Pestera Tosorog

  • Pesteri
  • Piatra Neamt
  • Neamt
  • Bucovina
Pestera Tosorog Neamt Piatra Neamt Bucovina

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Neamt - Piatra Neamt

TAXI in zona

taxi TAXI Neamt
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Neamt
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Neamt
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Neamt
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism

Agentie turism Neamt
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Neamt
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Pestera Tosorog: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Pestera Tosorog, adaugat pe hvp in categoria Pesteri, zona turistica Bucovina, in judetul Neamt, localitatea Piatra Neamt

Pestera Tosorog Descriere

Este singura peşteră cunoscută pe teritoriul judeţului Neamţ la nivelul anilor 1970.Peştera Toşorog a fost declarată rezervaţie naturală conform deciziei nr.290 din 20iunie 1971 a Comitetului Executiv al Consiliului Popular Judeţean Neamţ, lapropunerea Muzeului de Ştiinţe Naturale Piatra Neamţ.Prin HCL Neamţ 15/1994 peştera Toşorog este declarată rezervaţie mixtă.Peşterii Toşorog i se conferă o anume singularitate, aceea de natură fosilă şimecanismul genetic complex, legat de dezvoltarea în conglomerat.

Peştera este localizată pe clina E-NE a muntelui Toşorog la o altitudine absolută de965 metri. Mutele Toşorog face parte din masivul Hăşmaş.Una din căile de acces, urmăreşte valea Bradului (Caprei) din Bicazul Ardelean până în valea Stânei, unde la 208 metri altitudine faţă de talvegul văii Bradului şi numai cu50 de metri mai jos de spinarea culmii care coboară din vârful Toşorog, se aflăpeştera Jgheabul cu Gaură. În partea de sud, versantul în care se găseşte peşteraeste brăzdat de un torent cu talvegul puternic înclinat (jgheab) faţă de care ea segăseşte cu 60 de metri mai sus; din acest motiv a căpătat şi sinonimul Jgheabul cu Gaură.

Ca relief endocarstic, peşterile sunt cel mai frecvent legate de zonele calcaroase; dinacest punct de vedere peştera Toşorog se relevă de la început, cel puţin pentruaceastă parte a Carpaţilor Orientali, ca o singularitate, dezvoltându-se înconglomerate cretacice. Peştera are la bază apariţie cauze de natură tectonică.Aşadar peştera s-a format în conglomerate de Bârnadu, iar premisele genetice aufost feţele de stratificaţie primară şi sistemul de fisuri care străbat masa lor în toatesensurile, la care se adaugă solubilitate cimentului şi a elementelor calcaroase.Evoluţia ei pe feţele de stratificaţie este trădată de paralelismul dintre planşeul şiplafonul majorităţii compartimentelor cu înclinarea bancurilor de conglomerate.Prin eroziune şi dizolvare, fisurile şi golurile dintre stratele de conglomerate au fostlărgite treptat, formându-se săli, iar prin precipitare chimică au luat naştereformaţiunile concreţionare, constituite din cruste, draperii, stalactite, stalagmite şicoloane. În evoluţia peşterii un rol destul de important l-au avut procesele de prăbuşire aelementelor conglomeratice atât din plafon cât şi din pereţii laterali. Ea a fost formată în mod cert într-o perioadă climatică mult mai umedă decât cea actuală, idee ce sesprijină pe faptul că abundenţa formaţiunilor de precipitare este rezultatul înfiltrăriiapei de la suprafaţă, în raport hidrologic peştera este de tip fosil (C. Grasu,1971).

Recomandam urmatoarele unitati de cazare din zona selectata