Castelul Wesselenyi Din Jibou: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Castelul Wesselenyi Din Jibou, adaugat pe hvp in categoria Castele, Cetati si Palate, zona turistica Transilvania, in judetul Salaj, localitatea Jibou
Castelul Wesselenyi Din Jibou Descriere
Construcţia palatului a fost începută în 1779, de familia Wessélenyi Miklós şi Cserei Ilona. Clădirea a fost concepută de baronul Wesselényi fiindcă reşedinţa veche nobiliară cu 13 încăperi, situată lângă palat, nu era destul de încăpătoare. În 1785 Wesselényi a intrat în conflict cu vecinul său din Gârbău, Johan Haller, pe care l-a atacat cu peste 500 de oameni înarmaţi. Fapta a fost condamnată de împărat, şi Wesselényi a ajuns la închisoarea din Kufstein, iar lucrările palatului au fost încetinite şi chiar oprite până în 1791.
După eliberare lucrările au fost reluate şi în 1796 palatul a fost terminat. Pentru amenajarea parcului englez a fost angajat un grădinar vienez, a fost realizat lacul cu nuferi, construită sera pentru grădina de iarnă şi montată fântâna arteziană. În 1805 sibianul Franz Neuhauser pictează scene de vânătoare în interiorul castelului. În 1810 toate lucrările erau terminate. Frumuseţea şi eleganţa palatului a fost păstrată şi de urmaşi, printre care Luntraşul de pe Dunăre, numit aşa după ce a salvat mulţi oameni în timpul inundaţiilor din 1838 din Budapesta.
El a continuat şi stilul de viaţă activ al tatălui său. După naţionalizare interiorul palatului a fost schimbat, decoraţiunile, ancadramentele şi tâmplăria au fost îndepărtate sau modificate. Mobila, sobele, tablourile şi obiectele decorative au fost furate, iar picturile lui Neuhauser au fost acoperite. Camerele palatului au devenit săli de clasă, iar clădirea a devenit Şcoală generală, liceu, internat, casa pionierilor, muzeu şi Staţiune experimentală a tinerilor naturalişti. Parcul englez a fost transformat în grădină botanică, manejul în sală de mese, iar curtea în pistă de carting.
Domeniul Wesselenyi a gazduit spectacole de teatru, jocuri pastoresti urmate de ospete imbelsugate, intreceri vanatoresti si antrenamente de calarie.Dupa nationalizare, castelul a fost folosit ca si spatiu pentru scoala generala, liceu si internat. In prezent, este sediu al Clubului Copiilor si al Statiunii de Cercetari Biologice Jibou.