HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Casa Memoriala Dr. Vasile Lucaciu

  • Casa Memoriala
  • Satu mare
  • Satu mare
  • Transilvania
Casa Memoriala Dr. Vasile Lucaciu Satu mare Satu mare Transilvania

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Satu mare - Satu mare
Adresa
com.Livada

TAXI in zona

taxi TAXI Satu mare
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Satu mare
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Satu mare
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Satu mare
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism

Agentie turism Satu mare
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Satu mare
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Casa Memoriala Dr. Vasile Lucaciu: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Casa Memoriala Dr. Vasile Lucaciu, adaugat pe hvp in categoria Casa Memoriala, zona turistica Transilvania, in judetul Satu mare, localitatea Satu mare com.Livada

Casa Memoriala Dr. Vasile Lucaciu Descriere

Muzeul memorial a fost inaugurat în anul 1968. Cuprinde sase obiective importante: Casa parohiala în care a locuit preot dr. Vasile Lucaciu (1852 - 1922) cu familia în perioada 1885 - 1914;Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Românilor ctitorita de Vasile Lucaciu si sfintita în anul 1890; Locul de adunare si Izvorul Românilor; Documente, fotografii de epoca, piese de mobilier originale; Biblioteca (15000 volume) ofera informatii necesare pentru a cunoaste viata, activitatea si puternica personalitate a "Leului de la Sisesti", memorandist si fauritor al României Mari.
Vasile Lucaciu s-a nascut la 22 ianuarie 1852, în comuna Apa, din judetul Satu Mare, în familia învatatorului Mihai Lucaciu. Sub îndrumarea tatalui sau , Vasile Lucaciu va primi primele notiuni de citit si scris. În 1862 este înscris la gimnaziul baimarean, unde urmeaza primele patru clase , pâna în anul 1866. În toamna anului 1866 frecventeaza clasa a V -a la Lliceul Rutean din Ungvar iar clasa a VI -a la liceul din Oradea. În 1868 se prezinta la un concurs pentru obtinerea unei burse la Institutul "Sfântul Atanasie " din Roma, unde si reuseste. Revine acasa, în 1870, cu titlul de doctor în teologie si filozofie , având calificativul "Magna cum laudae" .Între anii 1871-1874 a frecventat pentru scurt timp si Universitatea din Viena , studiile universitare încheindu-le în anul 1881 la Budapesta. În anul 1874 termina studiile teologice la Gherla si tot în acest an se va casatori cu Paulina Serbac, fiica preotului din Potau. 1878 este anul în care Vasile Lucaciu este numit profesor la liceul regesc din Satu Mare , pentru catedra de religie - limba si literatura româna.
În anul 1880 prins în vâltoarea evenimentelor politice ale timpului tine discursuri îndreptate împotriva nedreptatilor ce se fac românilor din Transilvania.
La 27 august 1885 în urma persecutiilor renunta la functia de profesor si ajunge paroh la bisericuta de lemn din Sisesti.
La 27 august 1890 are loc inaugurarea bisericii din Sisesti "PRO S. UNIONE OMNIUM ROMANORUM" , în prezenta unui numeros public.
Bisericii i s-a mai spus " Mânastirea Maicii Domnului" cu hramul la 15 august a fiecarui an. Cu timpul aceasta devine o "manastire" la care credinciosii veneau sa se închine la Sf. Maria , în procesiuni cu preoti si prapori , într-un pelerinaj plin de piosenie si reculegere crestineasca. De multe ori, întâlnirile de aici, în timpul cât parohia a fost administrata de parintele Lucaciu (deci pâna în 1914), depaseau cadrul strict eclesiastic.
Vasile Lucaciu s-a afirmat printre cei mai temerari lideri ai luptei de emancipare nationala a românilor din Transilvania în anii miscarii memorandiste care s-a desfasurat din 1877 pâna în 1895. Burghezia si intelectualitatea româna , organizate în Partidul National Român în 1881, lezate în drepturile lor economice, politice si sociale iau hotarârea întocmirii unui memorand. Textul definitiv al memorandului se stabileste în anul 1890 astfel ca "Memorandul românilor din Transilvania si Ungaria…" cuprindea o introducere în care se aratau prin argumente de ordin istoric, temeiurile împotrivirii poporului român fata de anexarea Transilvaniei la Ungaria. În cadrul memorandului sunt analizate pe rând : legea electorala, legea nationalitatilor, legile scolare, municipale, de presa si agrare. "Memorandul a fost trimis în 1892 Curtii de la Viena bucurându-se de un larg rasunet atât în Transilvania si România dar si pe plan european. Gruparea "memorandistica" din care a facut parte dr. Vasile Lucaciu a jucat un rol deosebit de important, reprezentând limita superioara pâna la care s-a putut ridica o anumita parte a burgheziei si intelectualitatii române din Transilvania în lupta ei nationala de dupa 1848.
În aceasta perioada (1895-1914), Vasile Lucaciu când nu era hartuit de procese si avea câteva clipe de liniste, era mereu prezent la sfintiri de biserici , manifestari si întruniri ale tineretului, la adunari culturale organizate de "ASTRA", la diverse ocazii familiale, alaturi de prieteni si preotii ce-l înconjurau cu încredere si respectul cuvenit.
Septembrie 1914 - Datorita noii situatii politice , declansarea primului razboi mondial, situatie tulbure, zona Maramuresului intrând în perimetrul operatiunilor de razboi (3 octombrie 1914), multi dintre intelectualii români s-au refugiat în România, inclusiv Vasile Lucaciu.
În perioada urmatoare se implica în propaganda pentru intrarea României în razboi ,chemând pe toti ardelenii sa ia parte la "cucerirea pamântului în care ne-am lasat si în care odihnesc strabunii nostri".
1 decembrie 1918 - Are loc la Alba Iulia Marea Adunare Nationala, la care au participat peste 100000 de români veniti din toate tinuturile Transilvaniei si Banatului, data la care pe Vasile Lucaciu îl gasim în Italia pentru a forma legiuni de voluntari din rândurile prizonierilor.
Aflând stirea Vasile Lucaciu , a afirmat:" Sa ne grabim sa ne întoarcem si noi în Patrie, pentru ca sa putem lua parte la bucuria generala, dar mai cu seama ca ne asteapta noi îndatoriri…".
1919 - Se reîntoarce în tara, unde în cadrul cercului electoral Baia Mare, pentru camera deputatilor a fost ales Vasile Lucaciu.
In 28 noiembrie 1922, la vârsta de 70 de ani dr. Vasile Lucaciu moare si e înmormântat in Sisesti in ziua de 1 decembrie, dupa 4 ani de la unirea Transilvaniei cu România.


Recomandam urmatoarele unitati de cazare din zona selectata