HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Catedrala Greco-Catolica

  • Biserici si Manastiri
  • Satu mare
  • Satu mare
  • Transilvania
Catedrala Greco-Catolica Satu mare Satu mare Transilvania

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Satu mare - Satu mare
Adresa
Strada 1 Decembrie 1918 nr. 4

TAXI in zona

taxi TAXI Satu mare
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Satu mare
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Satu mare
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Satu mare
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism

Agentie turism Satu mare
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Satu mare
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Catedrala Greco-Catolica: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Catedrala Greco-Catolica, adaugat pe hvp in categoria Biserici si Manastiri, zona turistica Transilvania, in judetul Satu mare, localitatea Satu mare Strada 1 Decembrie 1918 nr. 4

Catedrala Greco-Catolica Descriere

Este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură din oraş, construit între anii 1932 - 1937.
Pe locul unde a fost ridicat acest edificiu se află o altă biserică, construită între anii 1799 - 1803, în stil baroc.
În această biserică a slujit renumitul cărturar Petru Bran, cel dintâi profesor de limba română din oraş şi autorul primei cărţi româneşti tipărită la Satu Mare.
În galeria personalităţilor care au păstorit în vechea parohie se remarcă şi Ioane Marcu, unul din marii cărturari români, Constantin Lucaciu şi Dr. Vasile Lucaciu, militanţi ai emancipării naţionale, politice şi culturale.
În anul 1926, ia fiinţă - Asociaţia Românilor Sătmăreni - ce avea drept scop strângerea fondurilor necesare construirii unei noi biserici, cea veche devenind neâncăpătoare.
În anul 1932 încep lucrările de demolare a vechii biserici, după ce, în data de 14 iunie, se celebrează ultima Sf. Liturghie, iar Sf. Taine se duc în procesiune la biserica romano-catolică Calvaria, unde românii au ţinut slujbele religioase până în anul 1937, când s-a finalizat construirea bisericii noi.
Planurile actualului lăcaş de cult au fost proiectate de arhitectul Victor Smighelski, iar lucrarea i-a fost încredinţată lui G. P. Liteanu.
Edificiul impunător respectă planimetria bizantină, îmbinând-o armonios cu elementele specifice arhitecturii româneşti, păstrând structurarea spaţiului ecleziastic în nartex, pronaos, naos şi altar.
Întreaga clădire este dominată de o cupolă centrală pe pandantive, cu un diametru de 14 m şi o înălţime la vârful crucii de 40 m.
Conform declaraţiilor arhitectului, sistemul de iluminare este o inovaţie tehnică aplicată pentru prima oară la o clădire de mari dimensiuni.
Razele de lumină pătrund prin arcadele largi ale tamburului cupolei şi se răsfrâng în interiorul acesteia, creând o lumină difuză ce amplifică atmosfera de linişte şi pace sufletească.
Coloanele exterioare au capitelurile sculptate, iar placajul soclului este realizat sub forma unui brâu decorativ.
Edificiul este înscris în lista naţională de monumente istorice.
Catedrala Greco-Catolica din Satu Mare, situata pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 4, este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectura din oras.

Lacasul de cult a fost construit intre anii 1932-1937 si poarta hramul "Sfintii Mihail si Gavril". Pe locul unde a fost ridicat acest edificiu se afla o alta biserica, construita intre anii 1799-1803, in stil baroc.
Catedrala prezinta trasaturile stilului neobizantin atat in forma arhitecturala, cat si in ornamentarea murala interioara si exterioara.

Colectia de arta si carte veche a bisericii este adapostita in subsolul catedralei, intr-un spatiu special amenajat si contine peste 40 de icoane pe sticla si lemn, dintre care amintim cele sapte icoane de la biserica de lemn din Corund, datand din a doua jumatate a secolului XVIII si patru icoane imparatesti de la biserica din Oar, datand din aceeasi perioada.

Recomandam urmatoarele unitati de cazare din zona selectata