HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Cetatea Ardud

  • Castele, Cetati si Palate
  • Satu mare
  • Satu mare
  • Transilvania
Cetatea Ardud Satu mare Satu mare Transilvania

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Satu mare - Satu mare
Adresa
Orasul Ardud

TAXI in zona

taxi TAXI Satu mare
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Satu mare
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Satu mare
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Satu mare
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism

Agentie turism Satu mare
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Satu mare
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Cetatea Ardud: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Cetatea Ardud, adaugat pe hvp in categoria Castele, Cetati si Palate, zona turistica Transilvania, in judetul Satu mare, localitatea Satu mare Orasul Ardud

Cetatea Ardud Descriere

Cetatea Ardud este situata in Orasul Ardud, Jud. Satu Mare, la intersectia dintre Campia Somesului si zona colinara a Codrului, pe drumul european E81, la 18 km de Satu Mare.

Orasul Ardud este atestat documentar inca de la 1215, fiind mentionat ca una din cele mai insemnate asezari din zona Satmarului, cu cetate existenta inca dinaintea marii invazii tataro-mongole, amintita fiind sub numele de Castrum Ardud.
Profesorul Constantin Daicoviciu afirma ca cetatea din piatra a fost precedata de o cetate dacica. Cetatea putea adaposti circa 1500 de soldati.

Una din primele atestari ale localitatii o amintesc ca fiind mosie a fratilor Balc si Drag, comiti ai Maramuresului, care devin unici proprietari in 1392. Din aceasta familie se naste neamul Dragofiestilor, care va stapani mosia Ardudului pana la disparitia lor in 1555.
Bartolomeu Dragfi primeste permisiunea de a ridica o cetate pe mosia lor, deci in 1481 pe ruinele unei cetati mai mici construieste o cetate de piatra, cetate de aparare cu 4 turnuri.

Rand pe rand cetatea trece de la neamul Dragfi la Ioan Sigismund, principele Transilvaniei ,din anul 1565 pana in anul 1629. Urmatorii proprietari sunt: Rakoczy I, baronul Karoly, Zsegnei Berbala, Mihai Apafi, si contele Karoly Sandor.

Noul castel construit in stil baroc in timpul lui Karoly Sandor, a fost terminat in jurul anului 1730.

In capela cetatii si-au legat viata in 1847 poetul Petofi Sandor si Julia Szendrei, fiica intendentului cetatii din Ardud. Altarul capelei a fost salvat inaintea distrugerii cetatii si azi se afla in capela Palatului Episcopal din Satu Mare.
In 1860 castelul-cetate sufera mari deteriorari.Groful Karoly Lajos ia acoperisul de pe castel pe motiv ca in timpul provizoratului a trebuit sa plateasca impozit prea mare. In 1896 se fac unele renovari, unul dinte turnuri este refacut in stil neo-gotic dar dupa aceea intra din nou in paragina.

IN PREZENT, in cadrul programului "Circuitul Targurilor Medievale din Transilvania de Nord" s-a efectuat consolidarea, restaurarea si refunctionalizarea turnului de sud-vest si altele.

Castelul-cetate are program de vizitare zilnic.

Recomandam urmatoarele unitati de cazare din zona selectata