HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Manastirea Arbore

  • Biserici si Manastiri
  • Arbore
  • Suceava
  • Bucovina
Manastirea Arbore Suceava Arbore Bucovina

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Suceava - Arbore
Adresa
Localitatea Arbore - Suceava

TAXI in zona

taxi TAXI Suceava
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Suceava
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Suceava
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Suceava
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism

Agentie turism Suceava
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Suceava
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Manastirea Arbore: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Manastirea Arbore, adaugat pe hvp in categoria Biserici si Manastiri, zona turistica Bucovina, in judetul Suceava, localitatea Arbore Localitatea Arbore - Suceava

Manastirea Arbore Descriere

Manastirea Arbore, cunoscuta si sub numele de Biserica Taierea Capului Sfantului Ion Botezatorul, denumire ce provine de la ziua in care credinciosii sarbatoresc hramul manastirii, se numara printre faimoasele lacasuri de cult din regiunea Bucovinei, fiind localizata pe teritoriul judetului Suceava, in Localitatea Arbore.


Ridicata in anul 1502, manastirea poarta numele celui care a ctitorit-o, Luca Arbore, un mare boier din vremea lui Stefan cel Mare, mormantul sau gasindu-se in prezent in pronaosul lacasului. Dupa ce ansamblul a fost ridicat, pictura interioara si exerioara a fost realizata din initiativa surorii lui Luca, Ana, in jurul anului 1541.


Aspectul inedit prin care se remarca acest lacas este reprezentat tocmai de pictura sa exterioara, realizata de Dragos Coman, un pictor foarte talentat, provenit din mediul laic. Pictura exterioara ii confera originalitate manastirii si de asemenea, meritul de a fi inclusa pe lista monumentelor istorice din judetul Suceava. Mai mult, din anul 1993, Manastirea Arbore a fost inclusa, impreuna cu alte sase lacasuri pictate din nordul Moldovei: Manastirea Gura Humorului,Manastirea Moldovita,Biserica Patrauti,Manastirea Probota,Manastirea Suceava si Manastirea Voronet, pe lista patrimoniului cultural mondial, de catre UNESCO. Facandu-se remarcata prin pictura sa exterioara de o calitate foarte buna, ce impresioneaza prin culori puternice, ce emana caldura, eleganta si luminozitate, Manastirea Arbore este o adevarata marturie a simtului artistic al locuitorilor acestui tinut de vis al Bucovinei. Pe langa biserica propriu zisa a manastirii, se gaseste la Arbore si un turn clopotnita, ridicat aici in anul 1867. Trecerea timpului si diversele evenimente petrecute in aceasta regiune de-a lungul anilor si-au lasat amprenta asupra lacasului, intre secolele XVII si XVIII, lacasul ramanand fara acoperis, in aceasta perioada fiind deteriorate si o parte din picturile interioare.


Intrarea in interiorul lacasului se realizeaza printr-un mic portal in forma de bolta, realizat in stil gotic, iar intreaga incapere este luminata de cinci ferestre. Planul arhitectural respecta cele trei incaperi caracteristice bisericilor ortodoxe, cu naos, pronaos si altar.


Ca si obiecte de cult, Manastirea Arbore detine diverse carti religioase si o icoana pictata pe lemn, care ilustreaza Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, donata manastirii de catre ctitorul lacasului.