Muzeul Obiceiurilor Populare Din Bucovina: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Muzeul Obiceiurilor Populare Din Bucovina, adaugat pe hvp in categoria Muzeu, zona turistica Bucovina, in judetul Suceava, localitatea Gura Humorului
Muzeul Obiceiurilor Populare Din Bucovina Descriere
Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina este o institutie singulara in reteaua culturala romaneasca, fiind singurul muzeu care a reusit sa transpuna cu mijloace muzeotehnice obisnuite acel segment de spiritualitate definitorie pentru orice etnie, popor, natiune: traditia populara.
Muzeul a fost creat in anul 1958 ca muzeu etnografic reprezentativ pentru zona etnografica Humor. Intrucat in anul 1996 vechiul sediu a fost redobandit de Ministerul Justitiei, muzeul a fost obligat sa se mute intr-un alt spatiu, situat in centrul orasului, in imediata vecinatate a Primariei, cladire ce face parte din zestrea imobiliara a orasului dar in care functionase zeci de ani restaurantul Bucovina.
In aceasta cladire, reparata si reorganizata de catre Primarie, s-a deschis, in luna mai 2000, o galerie de arta contemporana Galeria de Arta Georges Cotos - gratie unei donatii generoase ( 200 de tablouri ) facuta de un om extraordinar : pictorul francez de origine romana Georges Cotos, nascut in anul 1915 in Straja Bucovinei. Elogiat de critica de specialitate, bine cotat pe piaaa de arta europeana si nu numai, Georges Cotos a expus in capitale europene si americane, uimind de fiecare data prin forta expresiei plastice si prin explozia de culoare a lucrarilor sale nonfigurative.
Tablourile expuse in cele doua sali situate la parterul cladirii creeaza o atmosfera de exceptie, culorile, tehnica speciala si tematica abordata transpunand vizitatorul in lumea mai putin cunoscuta a semnelor si simbolurilor ancestrale.
Numit adesea "pictor al culorilor atomice", Georges Cotos este apreciat de catre Maestru Ion Irimescu ca fiind foarte original si foarte detasat de ceea ce poate fi numit pictura obisnuita…Este un pictor autentic, ce pare sa se fi nascut din frumusetea locurilor din Bucovina, extragandu-si convingerile din impresiile pe care i le-au dat natura si pamantul natal. El deschide drumuri noi si se impune ca o personalitate bine definita in randurile pictorilor consacrati din arta plastica europeana.
Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, organizat in cele cinci sali situate la etajul imobilului, a fost deschis publicului in luna noiembrie 2005. La amenajarea spatiului si la reorganizarea tematica au contribuit, pe langa comunitatea locala, Fundatiile Carpatica si Regele Boduin, precum si Fundatia pentru Parteneriat, care au finantat doua proiecte din cadrul programului "Mostenire vie", realizate in parteneriat cu Fundatia Domus din Gura Humorului.
Tematica muzeului etnografic a fost gandita ca o calatorie virtuala in universul spiritual al satului bucovinean de la sfarsitul secolului al XIX-lea, sat virtual in care vizitatorul poate parcurge principalele momente ale timpului calendaristic, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina fiind o reprezentare a calendarului popular.
Trecerea din lumea artelor plastice, lume mai ales urbana, in lumea rurala, este marcata de un stalp de hotar, reconstituit dupa modelul celor ce au fost inlaturati de tractoarele colectivizarii fortate din anii 50 ai secolului XX. Urcand scarile, vizitatorul poate admira cateva elemente de arhitectura traditionala, acomodandu-se usor cu universul traditiilor bucovinene, ce-si vor destainui, treptat, secretele.