Primaria Rosiorii De Vede: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Primaria Rosiorii De Vede, adaugat pe hvp in categoria Monumente, zona turistica Lunca Dunarii, in judetul Teleorman, localitatea Rosiori de vede
Primaria Rosiorii De Vede Descriere
Zona orasului Rosiorii de Vede a fost leaganul a numeroase asezari, înca din preistorie de când sunt semnalate primele vestigii ale locuirii bastinasilor pe aceste meleaguri.
Cele mai vechi urme materiale ale locuirii omului în aceasta zona sunt din epoca neolitica si sunt atestate de existenta a doua asezari (numite de localnici "cetati") aflate în perimetrul actual al orasului: "Palanca" si "Livezi". Vatra de locuire a tracilor, constituita aici în jurul anilor 2000 î.e.n., din care s-au format, în epoca bronzului, triburile geto-dacice, cuprinde si meleagurile rosiorene, care adapostesc numeroase vestigii din perioada trecerii de la epoca de piatra la epoca metalelor. În sprijinul acestei afirmatii se poate mentiona descoperirea unei spade de bronz, cu lama triunghiulara si nervura mediana, apartinând, spatial si temporal, culturii Tei, fapt ce atesta ca în aceasta zona epoca bronzului este reprezentata prin asezari bine închegate.
În anul 1969, în satul Meri (limitrof orasului Rosiorii de Vede), într-un mormânt tumular datat din secolul al XIII-lea î.e.n., s-a gasit scheletul unei capetenii de trib, alaturi de o mare cantitate de ceramica, în care sunt vizibile elemente caracteristice epocii bronzului, dar si un cutit de fier, dovada a folosirii acestui metal în zona noastra la o data timpurie a Hallstatului.
În secolele II-I î.e.n., pâna în vremea lui Burebista, în zona orasului Rosiorii de Vede se semnaleaza prezenta celtilor scordisci din regiunea Savei.
Tot timpul stapânirii romane dar si în timpul marii invazii a carpilor, din anii 245-247, civilizatia autohtona geto-daca, din zona orasului Rosiorii de Vede de azi, s-a împletit cu civilizatia romana, cu care avusese contacte mai vechi, înca din cursul sec. I î.e.n. - sec. I e.n. când puterea imperiului ajunsese la malul drept al Dunarii. O dovada a legaturilor permanente cu ale asezarii de pe malul râului Vedea cu economia si societatea romana o constituie monezile descoperite pe teritoriul actual al orasului.
Dupa retragerea militara si administrativa a Imperiului Roman din Dacia (271), slavii sunt aceia care au avut mai multa însemnatate în istoria meleagurilor din stânga Dunarii. Mentionarea lor în apropierea orasului Rosiorii de Vede o face Procopiu din Cezareea la anul 546, când împaratul Justinian, vrând sa opreasca navalirea slavilor, le ofera Turrisul (Turnu Magurele). În vara anului 591 si apoi în anul urmator, bizantinii urmaresc pe slavi în padurile Teleormanului, iar orasul Zimnicea îsi are originea numelui din aceasta perioada, slavul zemnic însemnând bordei-locuinta în pamânt.
Primaria Rosiorii de Vede este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.