HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Castelul Banloc

  • Castele, Cetati si Palate
  • Timisoara
  • Timis
  • Banat
Castelul Banloc Timis Timisoara Banat

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Timis - Timisoara

TAXI in zona

taxi Taxi in Zona
Fan Taxi
Nume
Fan Taxi
Telefon
0256.944
Orange
0749.210.012
Vodafone
0721.644.064
Telefon
0788.210.021
Telefon
0356.428.000

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Timis
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Timis
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism Timis

Agentie turism Timis
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Timis
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Castelul Banloc: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Castelul Banloc, adaugat pe hvp in categoria Castele, Cetati si Palate, zona turistica Banat, in judetul Timis, localitatea Timisoara

Castelul Banloc Descriere

Unic in peisajul banatean, castelul Banloc din judetul Timis, ultima resedinta pe pamant romanesc a Reginei Elisabeta a Greciei (sora Regelui Carol al II-lea), nu mai este astazi decat o palida amintire a unor vremuri de mult apuse. Mobilier rar, tapiterii fine, marmura, opere de arta unicat ,nimic din toate acestea nu mai exista azi.
Renovarile la Castelul Banloc au constat in lucrari de hidroizolatii atat la acoperis cat si la pereti si fundatie.
Cateva piese de mobilier antic, salvate inspirat de edilul din Banloc, si-au gasit acum o alta utilitate, dand un farmec aparte birourilor Primariei. Doar cele patru fotolii din piele brun-roscata, impodobite cu lei de bronz, o imensa oglinda venetiana, o masuta sculptata si un birou elegant mai amintesc de aristocratia de altadata. Chiar si imensul ceas cu pendul, din lemn curbat, pare sa fi incremenit, incapatanandu-se parca sa opreasca timpul in loc. Intre zidurile groase ale castelului nu au mai ramas decat amintirile si, poate, speranta regasirii farmecului de altadata.
Situata la 52 de kilometri de capitala Banatului, comuna timiseana Banloc are o istorie pe cat de zbuciumata, pe atat de fascinanta. Fosta resedinta de vara a pasei in perioada ocupatiei turcesti (1552-1716), micuta localitate aflata in apropierea granitei romano-sarbe a devenit domeniu regal. In veacul al XVIII-lea, comuna a trecut in proprietatea banului croat, contele Francisc Draskovich, care in 1783 a vandut-o contelui Karacsony, descendent al unei puternice familii de armeni. Indragostit de meleagurile banatene, Lazar Karacsony a ridicat in 1793, in centrul localitatii, un impunator edificiu , castelul Banloc. In ciuda vicisitudinilor vremii, impresionanta constructie dainuie si astazi, sfidand parca deceniile si secolele care au trecut peste ea.
Cel mai cunoscut conac din judetul Timis este situat in comuna Banloc. Acesta a fost ridicat prin anul 1759 in stil Renaissance. Conacul a fost transformat ulterior in castel regal , atunci cand a fost achizitionat pentru suma de 22 milioane lei de printesa Elisabeta de Grecia (sora Regelui Carol al II-lea), in anul 1935. Alteta Sa Regala a fost proprietara nu numai a castelului, dar si a suprafete mari de pamant, orezarie, pescarie, herghelii cu cai, parcuri si gradini cu o vegetatie luxurianta, renumele acestora trecand granitele tarii. Ea a locuit la Banloc pana in 1948, cand a fost obligata sa ia calea exilului. In anii comunismului, conacul a fost casa de batrani si orfelinat. Batranii povestesc cum, venind de la Deta spre Banloc, la capatul unei impresionante alei de aproape 500 de metri, strajuita de pini, se vedea Poarta Andrássy, nume inspirat de cel al Carolinei Andrássy, sotia contelui Karátsonyi Jenõ (Eugen), si adaptat de locuitorii comunei sub denumirea de “Drumul Andrasului”. Poarta mai exista doar in fotografii si in vederi de epoca. O parte din aleea de pini a supravietuit pana in 1997, cand oferea o priveliste unica prin inaltimea de peste 20 de metri a arborilor

Recomandam urmatoarele unitati de cazare din zona selectata