Rezervatia Naturala Arboretumul Bazos: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Rezervatia Naturala Arboretumul Bazos, adaugat pe hvp in categoria Parcuri si Rezervatii Naturale , zona turistica Banat, in judetul Timis, localitatea Timisoara Bazosul Nou
Rezervatia Naturala Arboretumul Bazos Descriere
Rezervatia Naturala arboretumul Bazos se afla in localitatea Bazosul Nou, judetul Timis si se intinde pe o suprafata totala de 60 hectare fiind una dintre cele mai valoroase colectii de arbori si arbusti de pe teritoriul Romaniei.
Inainte de a fi protejata prin lege, padurea din rezervatie a fost utilizata ca sursa de lemn pentru
fabrici de mobila sau pentru alte intrebuintari.
A fost declarata rezervatie stiintifica din anul 1954 si monument al naturii din 1988. Ulterior a fost considerata arie protejata pentru ocrotirea biodiversitatii genofondului si ecofondului.
Rezervatia a fost amenajata sub forma unui parc dendrologic, intr-o padure de fag si stejar, in prezent arboretul detinand un numar de 800 de taxoni. De asemenea, se intalnesc culturi experimentale cu specii exotice si o pepiniera cu arbori si arbusti ornamentali.
Un element aparte in Rezervatia Naturala arboretumul Bazos il constituie padurea de stejar, cu o vechime de 150 de ani si de o rara frumusete.
Parcul Dendrologic Bazoş este situat în plină câmpie, la cca. 20 kilometri sud-est de Timişoara, pe teritoriul cuprins între râurile Bega şi Timiş. Are caracter de unicat în România. Din 1994 are statutul de arie protejată pentru ocrotirea biodiversităţii genofondului şi ecofondului şi pentru păstrarea echilibrului ecologic în judeţul Timiş
În zilele noastre, rezervaţia dendrologică Bazoş se întinde pe 60 hectare, în hotarul localităţii Bazoşu Nou, comuna Remetea Mare. Ea cuprinde Parcul Mare, Parcul American şi mai multe pepiniere destinate cultivării speciilor exotice. Prin schimb internaţional s-a reuşit îmbogăţirea fondului botanic la aproape 800 de taxoni, provenind de pe cinci continente. Are cea mai completă colecţie de stejari americani şi carya din ţară. Face parte din Asociaţia Internaţională a Grădinilor Botanice. Reprezintă una dintre atracţiile turistice ale judeţului Timiş.
Parcul are cea mai completa colecție de stejari americani și carya din țară. ICAS a editat catalogul de semințe al arboretumului, făcând schimb de semințe cu circa 200 unități de profil de pe toate continentele. In arboretum există culturi experimentale cu specii exotice, în care se urmărește aclimatizarea acestora la condițiile de la noi. Există de asemenea o pepinieră cu arbori și arbuști ornamentali.
Pădurea naturală de stejar, în vârstă de 150 ani, este de o frumusețe deosebită, iar colecția științifica este un muzeu viu care se poate vizita în orice anotimp.