Parcul National Cozia: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Parcul National Cozia, adaugat pe hvp in categoria Parcuri si Rezervatii Naturale , zona turistica Oltenia, in judetul Valcea, localitatea Brezoi Cozia
Parcul National Cozia Descriere
Parcul National Cozia este o rezervatie naturala intinsa pe o suprafata de peste 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Acesta este localizat in partea central-sudica a Carpatilor Meridionali, cuprinzand partea estica a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.
Accesul catre Parcul National Cozia se realizeaza pe drumul european E81, ce leaga Bucurestiul de restul Europei, rezervatia fiind situata la o distanta de aproximativ 25 km de Ramnicu Valcea si 45 km fata de Sibiu.
Parcul este situat intr-o zona geografica cu peisaje montane inedite, fiind in trecut considerat de catre stramosii nostri daci si calugarii veniti in Evul Mediu de la Athos un munte sfant, teritoriu al fagaduintei. Rezervatia reprezinta un adevarat muzeu natural situat intr- un cadru natural ideal pentru desfasurarea activitatilor turistice si de asemenea un loc perfect pentru recreere. Acest parc este o arie naturala protejata in special pentru ecosistemele pe care le gazduieste. Datorita faptului ca numai o portiune limitata din toata intinderea parcului poate fi vizitata de catre turisti, aceste ecosisteme sunt foarte bine conservate, 7000 de hectare din toata suprafata rezervatiei fiind destinata cercetarii stiintifice. La intrarea in parc le sunt afisate turistilor regulile ce trebuie respectate pe toata durata excursiei. Parcul este pazit de un personal specializat care, in cazul comportamentelor neadecvate nu ezita sa aplice amenzi.
Numit si “parcul florilor” de catre specialisti, intrucat cuprinde peste 900 de specii de plante, cele mai multe unice in tara, Parcul National Cozia impresioneaza prin biodiversitate si prin faptul natura sfideaza aici regulile stiintei: gorunul se gaseste in aceste locuri la cea mai mare altitudine din tara, urcand pana la peste 1300 de metri, iar bradul si fagul, specii intalnite de obicei la altitudini, coboara pana in Lunca Oltului. Iubitorii naturii si ai muntelui pot urma unul dintre cele doua trasee marcate din Masivul Cozia, de la Caciulata sau de la Manastirea Turnu, avand ocazia de a admira toate aceste combinatii naturale nemaiintalnite. Ca si specii rare de plante se gasesc aici faimosul mesteacan de Cozia, salcamul pitic, trandafirul de Cozia, irisi galbeni, floarea de colt sau bujorul de munte. In ceea ce priveste fauna, rezervatia gazduieste specii prorejate de lege, precum rasul, capra neagra sau ursul. Pe stancile mai insorite se intalneste si vipera cu corn, specie rara, protejata de lege, gusterul, soparla de munte, sarpele de apa sau scorpionul mic. Tot aici, in Parcul National Cozia se gasesc numeroase privelisti incantatoare, cu stanci abrupte, chei si cascade, ce dau o nota salbatica acestui mediu. Traseele marcate trebuie urmate negresit de catre trecatori, caci accesul in celelalte zone este interzis. Au fost amenajate de catre Administratia Parcului in interiorul rezervatiei cabanute de refugiu si banci si masute din lemn, unde turistii pot poposi pentru a se odihni, desi traseele nu sunt foarte dificile.
Printre cele mai importante atractii turistice care se gasesc in acest Parcul National Cozia se numara Masivul Cozia, Cabana Cozia, Manastirea Stanisoara, Schitul Candela Luminii, Cascada Urzicii si Cascada Lotrisor.
Valea Oltului care ofera peisaje incantatoare este o alta parte integranta a Parcului National Cozia, unde sunt prezente in apropiere unele dintre cele mai importante obiective religioase: Manastirea Cozia, Manastirea Turnu, Manastirea Ostrov si unele dintre cele mai importante statiuni balneoclimaterice: Statiunea Calimanesti sau Statiunea Caciulata. Tot aici se gaseste si Castrul Roman Arutela, o alta dovada palpabila ca acesta zona a fost locuita din cele mai vechi timpuri.
Toate acestea si valorosul patrimoniu botanic si faunistic al rezervatiei confera acestui spatiu un statut aparte, clasandu-se astfel printre cele mai importante rezervatii naturale de pe intreg teritoriul tarii noastre.