Casa Memoriala I. G. Duca: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Casa Memoriala I. G. Duca, adaugat pe hvp in categoria Casa Memoriala, zona turistica Oltenia, in judetul Valcea, localitatea Ramnicu Valcea com.Maldaresti
Casa Memoriala I. G. Duca Descriere
on Gheorghe Duca (1879-1933) a fost o figură ilustră a politicii româneşti interbelice, un intelectual rafinat provenit dintr-o familie ce a dat României mai multe generaţii de oameni remarcabili. Bărbaţii de stat de anvergură se forjează deseori în mai multe generaţii, produsul unor şcoli de elită, unei creşteri desăvârşite.
Astfel, bunicul său, Ion Duca, a fost ministru în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866).
Tatăl său, Gheorghe Ion Duca, a fost director al Şcolii Naţionale de Poduri şi Şosele şi Director General al Căilor Ferate Române. Vizavi de Gara de Nord puteţi admira statuia ilustrului inginer.
Tânărul I. G. Duca s-a născut la Bucureşti şi a urmat cele mai bune şcoli din capitală (Liceul "Sfântul Sava"). Facultatea de drept o va urma la Paris. La 23 de ani era deja judecător la Horezu şi va rămâne definitiv fermecat de frumoasele locuri încărcate de istorie în care poposea.
Astfel, 10 ani mai târziu, în 1912, după ce deja şi-a început ascensiunea politică în Partidul Naţional Liberal, I. G. Duca îşi construieşte o casă de vacanţă pe moşia achiziţionată la Măldăreşti, moşie ce cuprindea şi culele istorice Măldăreşti (Duca) şi Greceanu. A fost pe deplin în măsură să preţuiască valoarea culelor seculare - mărturie stă însăşi casa clădită de el în pur stil vernacular. Astfel, moşia de la Măldăreşti avea să renască sub ocrotirea sa.
I. G. Duca avea să urmeze o strălucită carieră politică, devenind succesiv Ministru al Instrucţiunii Publice şi Cultelor, Ministru al Agriculturii şi mai târziu Ministru de Externe. De asemenea, după dispariţia lui Ion. I. C. Brătianu (1864-1927) şi Vintilă Brătianu (1867-1930), avea să devină Preşedintele Partidului Naţional Liberal şi va fi numit Prim-ministru de către Regele Carol al II-lea în 1933. De altfel, Duca nu era partizanul Restauraţiei (revenirii lui Carol al II-lea pe tron), considerănd acest compromis ca fiind riscant, faţă de faptele reprehensibile ale prinţului, incompatibile cu calitatea de rege. Evenimentele însă, au decis altfel iar cu sprijinul ţărăniştilor, Carol al II-lea şi-a recăpătat tronul (1930-1940).
I. G. Duca nu avea o atitudine conciliantă nici faţă de mişcările extremiste: comunişti sau legionari, mişcări ce ameninţau democraţia şi însăşi fiinţa României Mari. În calitate de şef al guvernului, I. G. Duca avea să ia măsuri pentru dizolvarea Gărzii de Fier. Ca represalii, un comando al acesteia (Nicadorii) îl asasinează pe premier în gara de la Sinaia la 29 decembrie 1933. O placă memorială este aşezată acolo - îmi aduc aminte, copil fiind în vacanţe la munte, că o citeam cu mare curiozitate de fiecare dată când treceam pe sub ea.
I. G. Duca este înmormântat, conform dorinţelor sale, în cimitirul din satul Urşani, nu departe de Măldăreşti - ultima dorinţă modestă a unui om excepţional, dar care totodată şi-a păstrat o simplitate naturală. Astfel de oameni de stat, mai rar întâlnim astăzi. Moştenirea sa rămâne vie la Măldăreşti.
Vizita casei memoriale prilejuieşte admirarea unor obiecte personale ale politicianului sau obiecte vechi din vremea sa. Interioarele sunt deosebite, atmosfera interbelică, rafinată. Veţi afla multe informaţii interesante de la ghida muzeului. Nu omiteți să vedeți și mica grădină de lângă casă, un colț foarte liniștit.